Steeds meer mensen willen verplichte mondmaskers, blijkt uit Grote Coronastudie: "Totale verschuiving aan de gang"

Meer en meer mensen willen dat mondmaskers verplicht worden, in de supermarkt bijvoorbeeld. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van de Universiteit Antwerpen bij zo'n 27.000 mensen. 77 procent van de ondervraagden wil dat mondmaskers verplicht worden in de supermarkt, tegenover 61 procent vorige maand. En ook opvallend: 1 op de 5 kinderen en jongeren gaat deze zomer op vakantie bij de grootouders. 

Op de trein, tram en bus zijn ze al een tijd verplicht, in winkels worden ze voorlopig alleen sterk aanbevolen. Over het dragen van mondmaskers is er in deze coronacrisis al liters inkt gevloeid. Virologen zijn al langer voorstander van een verplichting, en blijkbaar zijn steeds meer mensen dat ook.

Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van de Grote Coronastudie van de UAntwerpen, UHasselt, KU Leuven en ULB, die dinsdag ingevuld is door bijna 27.000 mensen. "Vooral in supermarkten en andere winkels is een grote meerderheid van de mensen voorstander van verplichte mondmaskers bij klanten en personeel", zegt professor Thomas Neyens van de UHasselt. "Mensen willen zich blijkbaar engageren om veilig te zijn voor zichzelf en voor anderen."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het doet me deugd dat er opnieuw meer draagvlak is voor mondmaskers

Steven Van Gucht, viroloog

Sinds begin juni is dat cijfer in stijgende lijn, zeker voor klanten (van 61 naar 77 procent) en personeel (van 75 naar 83 procent) in supermarkten. Ook in andere winkels zijn meer respondenten voorstander van een masker voor klanten (van 55 naar 70 procent) en voor personeel (van 67 naar 76 procent). Alleen in de werkcontext en op straat is er geen stijging.

Meer en meer mensen die rechtstreeks met het virus te maken krijgen, zien ook het nut van mondmaskers in. "In april zei nog 70 tot 80 procent van de deelnemers met coronasymptomen dat ze nooit een mondmasker dragen. Nu is dat nog 10 tot 15 procent. Je ziet echt een totale verschuiving in de visie daarover."

Viroloog Steven Van Gucht is verheugd over de resultaten: "Het doet me deugd dat er opnieuw wat meer draagvlak is om mondmaskers te dragen. Het viel ons de laatste tijd toch op dat er minder en minder mondmaskers gedragen worden", reageert Van Gucht in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Maar misschien is dit nu recent toch weer aan het keren. De virologen hebben onlangs een oproep gedaan in de media en die oproep heeft toch wel gehoor gekregen, denk ik. Maar ik zie toch nog altijd te weinig mensen die een mondmasker dragen in de winkel. Als we geen inspanningen blijven doen, zullen de cijfers op een dag toch weer omhoog gaan."

Vakantieplannen

De nieuwe bevraging polste ook naar de vakantieplannen van kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar. Vijfenzestig procent van hen zegt met het gezin op vakantie te gaan. Eén op de drie doet een sportkamp, één op de vier gaat op kamp met de jeugdbeweging. "Twintig procent van de kinderen en jongeren geeft ook aan tijd met de grootouders te zullen doorbrengen", zegt professor Neyens. "Bij de kinderen tot 8 jaar is dat zelfs zowat 25 procent."

Volgens Steven Van Gucht hoeft dat niet meteen een probleem te zijn. "Contact tussen kleinkinderen en grootouders is belangrijk. Je kan mensen ook niet blijven uit elkaar houden. Zolang dat in een kleine bubbel gebeurt, zullen de risico's beperkt zijn, denk ik."

Herbeluister het volledige gesprek uit "De wereld vandaag" over de nieuwe resultaten van de Grote Coronastudie:

Meest gelezen