AFP or licensors

Nathan Law, een van bekendste activisten in Hongkong, is de stad ontvlucht enkele dagen na nieuwe veiligheidswet 

Nathan Law, een van de bekendste activisten in Hongkong, is de stad ontvlucht. Dat maakte hij zelf bekend op Twitter. Omdat de greep van China op Hongkong steeds steviger wordt, ziet Law zich genoodzaakt zijn "strijd voor meer democratie elders op internationaal vlak" voort te zetten.

Nathan Law was een van de jonge leiders van de politieke partij Demosisto die pleitte voor democratie in Hongkong. Die partij kondigde eergisteren al zijn ontbinding aan nadat het Chinese parlement een controversiële nationale veiligheidswet heeft goedgekeurd. Die wet maakt activiteiten tegen de nationale veiligheid, het aanzetten tot afscheiding, subversieve activiteiten en buitenlandse inmenging illegaal en strafbaar.

Peking wil zo zijn greep op het in principe zelfbesturende Hongkong weer versterken. Gisteren, minder dan 24 uur na de inwerkingtreding van de wet, voerde de politie al de eerste arrestaties uit in de voormalige Britse kolonie. Onder meer een populaire slogan van prodemocratiebetogers is nu verboden. Law zelf had de strijdkreet om Hongkong te "bevrijden" deze week nog gebruikt in een videoboodschap aan het Amerikaanse parlement.

Nathan Law kiest er nu voor om de stad te ontvluchten, zo maakte hij zelf op Twitter bekend (zie onder). "Geen enkele Hongkonger heeft nog de illusie dat Peking ook maar enige intentie heeft om onze basisrechten te respecteren en de beloftes die het gemaakt heeft na te leven", schrijft hij als argumentatie, verwijzend naar de vele arrestaties die gisteren hebben plaatsgevonden.

Terwijl het vliegtuig opsteeg, keek ik een laatste keer naar de skyline waar ik zo van houd. Mocht ik het geluk hebben om ooit terug te keren, dan hoop ik dat ik nog altijd dezelfde jongeman met dezelfde idealen ben

Nathan Law

In de loop van de dag stapte hij op een vliegtuig naar een niet nader genoemde plek. "Om veiligheidsredenen" zegt Law niet waar hij nu verblijft. Wel duidelijk is dat het vertrek de jongeman moeilijk ligt. "Terwijl het vliegtuig opsteeg, keek ik een laatste keer naar de skyline waar ik zo van houd", schrijft hij. "Mocht ik het geluk hebben om ooit terug te keren, dan hoop ik dat ik nog altijd dezelfde ben: dezelfde jongeman met dezelfde idealen." 

Ook andere activisten zijn Hongkong al ontvlucht. Of ook Joshua Wong, een andere bekende activist en lid van Demosisto, dat van plan is, is nog niet bekend.

Meest gelezen