Tijdens een persconferentie in Den Haag werden meer details gegeven over het onderzoek.

"Alsof we bij criminelen aan vergadertafel zaten": Frankrijk en Nederland onderscheppen 20 miljoen geheime berichten

De Franse en Nederlandse politie hebben de voorbije maanden 20 miljoen geheime berichten van criminelen live kunnen meelezen. Door die "goudmijn aan informatie" konden ze recent honderden mensen oppakken. Tientallen liquidaties, ontvoeringen, schietpartijen en drugstransporten werden voorkomen of onderschept. "Een aardschok voor de georganiseerde misdaad."

Maanden aan een stuk lazen honderden agenten van de Franse en Nederlandse politiediensten zowat 20 miljoen geheime berichten live mee, nadat ze erin geslaagd waren het versleutelde telefoonnetwerk EncroChat binnen te dringen - een volgens de politie erg populair netwerk bij criminele organisaties overal ter wereld, dat draaide op servers in de Franse stad Lille.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De Franse en Nederlandse speurders slaagden erin al die berichten te onderscheppen nog voor ze versleuteld werden. Het leverde hen een "goudmijn aan informatie" op, luidde het op een persconferentie in het hoofdkwartier van Eurojust, een Europees agentschap voor justitiële samenwerking, dat gevestigd is in de Nederlandse stad Den Haag. Ook de Britse politie en Europol werkten aan het onderzoek mee.

Het was alsof we bij de criminelen aan de vergadertafel zaten

Jannine van den Berg van de Nederlandse politie

"Sommige berichten waren zo ontluisterend, dat ze ons voorstellingsvermogen ver te boven gingen", zei Jannine van den Berg van de Nederlandse politie tijdens de persconferentie. "Het was alsof we bij de criminelen aan de vergadertafel zaten."

"Wat alleen in spannende films leek te kunnen, speelde zich de afgelopen weken voor onze eigen ogen af", voegde haar collega Andy Kraag eraan toe. "We keken wekenlang realtime mee over de schouders van de criminelen. En zo konden we ze meermaals een stap voor zijn." Een aardschok voor de georganiseerde misdaad, noemden Frankrijk en Nederland het onderzoek.

Honderden arrestaties, tientallen misdaden voorkomen

Want door die informatie zijn tientallen liquidaties, ontvoeringen en schietpartijen voorkomen, maakte de Nederlandse politie bekend. Drugstransporten konden onderschept worden en in Nederland zijn tot nu toe meer dan 100 verdachten gearresteerd.

Er is ook meer dan 8.000 kilo cocaïne en 1.200 kilo crystal meth in beslag genomen. 19 drugslabs zijn ontmanteld. Verder is 20 miljoen euro aan contant geld in beslag genomen, net als tientallen wapens, dure horloges en auto's.

Het speurwerk van de Fransen en Nederlanders leidde ook tot bijna 750 arrestaties in het Verenigd Koninkrijk en ook in Zweden en Noorwegen werden verdachten opgepakt.

De Nederlandse politie verwacht dat de onderschepte geheime berichten uiteindelijk in meer dan 300 strafzaken een rol zullen spelen. Vermoedelijk zullen de komende tijd ook nog meer verdachten worden opgepakt.

Niet meer operationeel

De politie-operatie eindigde vorige maand toen EncroChat erachter kwam dat de autoriteiten het netwerk waren binnengedrongen. Het bedrijf stuurde daarop een waarschuwing naar zijn gebruikers om de speciale telefoons die nodig zijn om toegang te krijgen tot het netwerk, onmiddellijk weg te gooien. Volgens de Franse en Nederlandse politie werd die oproep door zowat alle gebruikers opgevolgd. Het netwerk is intussen niet meer operationeel.

Meest gelezen