Radio 2

Grote vakantiehuizen toch mogelijk voor vriendengroepen: “Maak er bijvoorbeeld een leesclub van”

In het ministerieel besluit dat gisteren bekend gemaakt is, staat dat clubs of verenigingen van 50 mensen opnieuw welkom zijn in grote vakantiewoningen. Maar er wordt geen definitie gegeven van wat een club eigenlijk is. "Het komt er dus op neer dat je je vooraf als groep moet organiseren", zegt Stefaan Gheysen van Westtoer.

Als je met een grote groep vrienden of familie een vakantiewoning wil huren, moet je eerst een clubje oprichten. Stefaan Gheysen van Westtoer suggereert om iets symbolisch te bedenken. “Bijvoorbeeld een eenvoudige lidkaart of een polsbandje zodat je kan zien dat je tot een club behoort. Er moet ook 1 iemand worden aangeduid die persoonlijk verantwoordelijk is dat de COVID-19-maatregelen, zoals het respecteren van de social distancing en handhygiëne worden nageleefd. Die persoon moet ook garanderen dat de groep zich aan al die voorschriften kan houden.”

Leesclub

Als je van plan bent om met je vriendengroep veel te lezen, kan je je bijvoorbeeld organiseren als een leesclub: “Je kan je zo perfect structureren. Wat families betreft; vergeet niet dat feesten tot 50 personen nu ook toegelaten zijn. Veel vakantiewoningen functioneren ook als feestzaal. Dus wat in feestzalen kan, kan nu ook in vakantiewoningen”, zegt Gheysen.

Gat in de lucht

In vakantiehuis “Land van Streuvels” in Ingooigem bij Anzegem sprongen ze gisteren een gat in de lucht. In het huis kunnen maximaal 25 personen logeren. Eigenaar Nancy Buseyne: “We zijn opgelucht en heel blij dat we groepen groter dan 15 mensen kunnen ontvangen. In ons huis kunnen ze heel gespreid zitten en eten. Het is er zeker mogelijk om afstand te bewaren.”

Uitbaters krijgen de raad om van elke vakantieganger de temperatuur te meten, maar dat zijn ze niet van plan in “Land van Streuvels”: “Wij willen niet in contact komen met de hele groep. Wij geven de rondleiding in het huis maar aan 1 persoon, de anderen zien wij niet.”

Meest gelezen