Binnenkort ook info voor fietsers in verkeerspraatje? "Veel positieve reacties, publiek ervoor groeit"

Zal de verkeersinformatie binnenkort niet enkel focussen op auto's, maar ook op fietsers? Het is een idee waar VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman mee speelt. Hij liet het ballonnetje op op Twitter, met veel reacties. "Het aantal mensen voor wie deze info belangrijk is, zal enkel groeien."

"De fiets moet een plaats krijgen in ons verkeersbulletin. Maar hoe krijgen we dat erin?" Die boodschap plaatste Hajo Beeckman gisteren op Twitter. 

Gevolg? Honderden reacties. "Het leeft duidelijk bij de mensen", zegt Hajo Beeckman in "De wereld vandaag" op Radio 1. "We moeten wel goed nadenken over welke informatie we er dan instoppen. Het zal wellicht meestal incidenteninformatie zijn. Denk aan grote obstakels op de weg. We hebben momenteel enkele honderden kilometers aan fietssnelwegen. Als daar een tunnel is ondergelopen, moet je soms ver rondfietsen. Dat wil je als fietser dus wel weten."

"Officieel mag je met oortjes naar de radio luisteren op je fiets", zegt Beeckman. "Maar dat is niet aan te raden. Je merkt zo minder wat er rondom gebeurt. De fietsinformatie zie ik dus eerder als informatie die je kan raadplegen of beluisteren voor je vertrekt."

Hoe dan ook is er een "markt" voor. "Negentig procent van alle reacties die ik kreeg, was positief. De komende jaren zullen steeds meer mensen de fiets nemen. De e-bikes (snelle elektronische fietsen, red.) vliegen over de toonbank. Het publiek dat deze informatie nodig heeft, zal dus enkel groeien."

Rest nog de vraag hoe de info van obstakels op de verkeersredactie terecht zal komen. "We gaan alleszins niet zelf iets ontwikkelen. We kijken vooral naar samenwerkingen met bestaande platformen die nu nog volop in ontwikkeling zijn. De fietsersbond werkt bijvoorbeeld aan een fietsrouteplanner, die het de komende maanden gaat uitrollen. De vraag is dan hoe we daar correspondenteninformatie in kunnen krijgen, waarvan je dan een selectie zal horen op de radio."

Meest gelezen