Archieffoto van Bouchez en Coens
Nicolas Maeterlinck

Stemming over abortuswet afgewend: "Vertrouwensprobleem" voor CD&V, MR ziet het probleem niet

Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens is er een “vertrouwensprobleem” tussen CD&V en MR. Dat probleem ontstond toen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez een stemming over de abortuswetgeving wilde laten doorgaan, tegen een afspraak met CD&V in. De stemming in de Kamer werd afgewend, maar het vertrouwen kreeg een knauw. Terwijl er bij CD&V vanavond topberaad was, is er voor de MR-voorzitter geen vuiltje aan de lucht. “CD&V blijft een vertrouwenspartner, maar de partij moet begrijpen dat er op het einde van een procedure een stemming plaatsvindt.”

Het was MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez die de lont in het kruitvat stak. Via Twitter liet Bouchez vandaag weten dat hij de Kamerleden van zijn partij de vrijheid gunt in hun stemgedrag over ethische kwesties. (Lees verder onder de tweet.)

In casu ging het over de stemming van een nieuwe abortuswet in de Kamer. Die wet zou het mogelijk maken om een zwangerschap te onderbreken na 18 weken; nu is dat nog 12 weken. De verplichte bedenktijd zou ook verlaagd worden van 6 naar 2 dagen. Abortus zou ook volledig uit de strafwet gehaald worden.

Het wetsvoorstel wordt gesteund door SP.A, PS, Open VLD, MR, Groen, Ecolo, de radicaal-linkse PVDA en de Franstalige partij DéFI. Samen hebben ze een brede meerderheid in de Kamer.

Grote tegenstander is echter regeringspartij CD&V. Volgens de Vlaamse christendemocraten moet de kwestie binnen de regering worden besproken en tijdens onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord. En CD&V-voorzitter Coens speelt het hard.

Na de bewuste tweet van MR-voorzitter Bouchez dreigde Coens ermee om zijn formatieopdracht te stoppen als de wet gestemd zou worden. Coens leidt immers samen met Bouchez en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert de gesprekken om een nieuwe federale regering te vormen.

Geen stemming

Het dreigement is zonder voorwerp, want de stemming ging niet door, doordat verschillende amendementen bij het wetsvoorstel naar de Raad van State worden gestuurd voor een derde juridische check.

Het dreigement van Coens was dus onnodig, maar is vooral tekenend voor de sfeer tussen de regeringspartijen.  In "Villa politica" zei Coens vanmiddag dat er vooraf een afspraak was gemaakt tussen de fractieleiders om het wetsvoorstel nogmaals naar de Raad van State te sturen.

We kunnen niet gewoon verder tot de orde van de dag overgaan. 

CD&V-voorzitter Joachim Coens

Coens betreurt dat MR daarin van standpunt is veranderd. Hij spreekt van een vertrouwensprobleem. "Als wij samen dingen doen en regeringsonderhandelingen voeren, moeten de gevoeligheden van alle partijen samen bekeken worden. Het is voldoende bekend dat deze versoepeling van de abortuswetgeving voor ons echt wel een probleem is."

De CD&V-voorzitter had vanavond topberaad binnen zijn partij samengeroepen om over de kwestie te praten.  "We kunnen niet gewoon verder tot de orde van de dag overgaan. Dit is een cruciaal punt voor onze partij en iedereen weet dat voldoende."

Bekijk hier het gesprek met Joachim Coens in "Villa politica" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Werelderfgoed

George-Louis Bouchez reageert gecrispeerd op het uitstel van de stemming. "Als we voor alle wetten zo streng zouden zijn, zou het Belgische juridische arsenaal geclassificeerd worden als Werelderfgoed." (Lees voort onder de tweet.)

In een uitgebreide reactie in "Terzake" zegt Bouchez vanavond dat hij geen problemen heeft met de christendemocraten. “CD&V blijft een vertrouwenspartner met wie we over vele vraagstukken samenwerken, maar de partij moet begrijpen dat er op het einde van een procedure een stemming plaatsvindt.”

“Er zijn al twee lezingen geweest van de tekst door de Raad van State. Bij een derde lezing begint het op filibusteren te lijken, op misbruik van de procedure”, zegt Bouchez.

Bekijk het interview met Bouchez uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
We zullen geen conservatieve partij worden om partners te plezieren.
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez

Hij vindt dat stemmingen in de Kamer, ook over ethische kwesties, gewoon moeten blijven doorgaan. "Dat is de prijs die we moeten betalen voor het feit dat we geen regering hebben. Het toont aan dat we heel snel een regering op de been moeten krijgen, met een regeerakkoord waarin afspraken vastgelegd worden over alle dossiers." 

Begrijpt Bouchez dan niet dat hij CD&V vandaag heeft gebruskeerd? “Zolang we geen regering hebben, ben ik voorzitter van een liberale partij. We zullen geen conservatieve partij worden om partners te plezieren. Ik respecteer mijn partners en ben altijd m’n afspraken nagekomen, maar als de procedure afgelopen is, wil ik de waarden van m’n partij respecteren en de belangrijkste waarde is vrijheid.”

"Dit voedt natuurlijk het enorme wantrouwen dat er al is aan de onderhandelingstafel", zegt Wetstraatjournalist Bart Verhulst in "Het Journaal.  (Lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

"Er zijn echt wel wonden geslagen", zegt Ivan De Vadder. Onze Wetstraatwatcher zegt dat CD&V-voorzitter Coens, als conservatief politicus, zwaar tilt aan het abortusdossier. 

Het feit dat de afspraak tussen de CD&V, MR en Open VLD gebroken werd, lijkt De Vadder een zwaar politiek feit te zijn. Dat Bouchez niet aan zijn proefstuk toe is, door zich te gedragen als een ongeleid projectiel, bemoeilijkt de onderhandelingen over een federale regering, stelt De Vadder vast. "Hij riskeert de poging die nu wordt gedaan om de regering op te tuigen, te dwarsbomen."

Beluister hier de analyse van Wetstraatwatcher Ivan De Vadder in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen