Leuvense burgemeester verplicht mondmaskers op de wekelijkse markten

Als je naar de markt gaat in Leuven, ben je verplicht om een mondmasker te dragen. Dat heeft burgemeester Mohamed Ridouani beslist: "Nu de markten weer open mogen met àlle kramen, zal het ook drukker worden en daarom heb ik deze preventieve maatregel genomen."

Sinds 1 juli mogen àlle kramen weer op de markten staan, dus in Leuven staat er op vrijdag ook opnieuw een complete markt. Maar dat maakt het meteen ook drukker, en op sommige plaatsen kan je moeilijk anderhalve meter afstand houden. Daarom wil burgemeester Mohamed Ridouani dat alle marktbezoekers een mondmasker dragen. Die regel geldt zowel voor de vrijdagmarkt in Leuven als voor de zondagmarkt in Heverlee.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Openbaar domein

Burgemeester Ridouani is er gerust in dat hij niet zal teruggefloten worden nu hij deze maatregel oplegt: "Dit is wettelijk omdat het hier gaat over het openbaar domein. Het is een markt die de stad zelf organiseert en ik kan daar als burgemeester bijkomende regels aan toevoegen zoals het dragen van mondmaskers. Het is anders bij winkels die privé worden uitgebaat en waarbij een minister een regel kan intrekken."

Politiecontrole

"Wij gaan de markt zo organiseren dat je er gewoon niet in komt als je geen mondmasker wil dragen", zegt de burgemeester. "We voorzien ook mondmaskers aan de toegang voor mensen die er geen bij zich hebben. En de politie zal aanwezig zijn om alles in de gaten te houden."

Meest gelezen