ddp images

Liveblog - Leuven verplicht mondmaskers op grote markten, ook Texas gaat aan het mondmasker

De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) verplicht het dragen van mondmaskers op grote markten. Ook in Amerika lijkt er een kentering te komen: president Trump maakt een bocht na een nieuw record in het aantal besmettingen in de Verenigde Staten. "Ik ben wel voorstander van een mondmasker", zegt hij nu. In de staat Texas worden mondmaskers zelfs verplicht. Volg hier de belangrijkste updates over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Leuvens burgemeester Ridouani verplicht dragen van mondmaskers op grote markten

Naar aanleiding van de volledige opstart van de twee grootste en drukste markten in Leuven - de vrijdagmarkt in het centrum en de zondagmarkt in Heverlee - verplicht de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) met een burgemeestersbesluit het dragen van een mondmasker voor de bezoekers van deze markten. De verplichting geldt niet voor de kleinere markten van Kessel-Lo en Wijgmaal die al eerder volledig open waren.

Leuven volgt de voorwaarden die de Nationale Veiligheidsraad stelt aan de opheffing van de beperking van maximum 50 kramen per markt. Zo wordt er eenrichtingsverkeer voorzien zodat bezoekers onderling voldoende afstand kunnen houden, dragen marktkramers verplicht mondmaskers, is er alcoholgel voorzien aan de in- en uitgangen en wordt het aantal aanwezige bezoekers gemonitord.

Met de verplichting voor bezoekers om een mondmasker te dragen voert Ridouani echter nog een extra veiligheidsmaatregel in. "Wanneer het druk is op deze markten kunnen bezoekers immers moeilijk afstand houden. Met mondmaskers willen we de veiligheid bijkomend garanderen", aldus Ridouani. Aan de ingang van de markt zullen stewards bezoekers wijzen op de mondmaskerplicht en ook de politie zal toezien op de naleving ervan. Er zijn ter plekke mondmaskers voorzien voor wie er geen bij heeft.

Volgens de gouverneur is er geen probleem met deze maatregel. Anders dan in Deinze - waar de burgemeester in alle winkels mondmaskers wilde verplichten - is hier het stadsbestuur de organisator van de markt, waardoor de stad een mondmasker ook kan verplichten. Er is ook op voorhand overleg geweest.

Texanen moeten mondmasker dragen op openbare plaatsen

In de Amerikaanse staat  Texas wordt het verplicht om een mondmasker te dragen op publieke plaatsen. Dat heeft de Republikeinse gouverneur van de staat, Greg Abbott, aangekondigd.

Texas kampt met een snel toenemend aantal coronabesmettingen. Abbott, een partijgenoot van president Donald Trump, denkt de bedrijven toch open te kunnen houden.

"Het is aangetoond dat het dragen van een mondmasker in het openbaar een van de doeltreffendste manieren is om de verspreiding van COVID-19 te vertragen, terwijl de Texaanse bedrijven open kunnen blijven", zegt de gouverneur in deze videoboodschap:

Leffingeleuren gaat "open air"

Leffingeleuren, het jaarlijkse nazomerfestival in West-Vlaanderen, gaat dit jaar toch door. Dat laten de organisatoren weten. Het festival zal plaatsvinden op 11, 12 en 13 september, maar “alles zal anders zijn”, klinkt het. “We zetten momenteel een openlucht evenement in de steigers.” Er zullen hoofdzakelijk Belgische bands en artiesten uit de buurlanden op de affiche staan.

Lees het volledige artikel:

Apen die besmet waren met corona blijken na een maand goed immuun te zijn

Makaken die besmet werden met het nieuwe coronavirus blijken 28 dagen goed bestand te zijn tegen het virus. Dat blijkt uit Chinees onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Toen de zes onderzochte makaak-apen een eerste keer besmet werden met het nieuwe coronavirus kregen ze lichte tot matige symptomen van Covid-19. Ze hadden gemiddeld twee weken nodig om weer de oude te worden. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de apen het meest virus aanmaakten drie dagen na hun besmetting.

28 dagen na hun eerste besmetting werden vier van de apen opnieuw besmet. Maar dit keer werden ze er niet meer ziek van, alleen hun lichaamstemperatuur steeg nog licht. Uit onderzoek is gebleken dat het immuunsysteem van de apen de eerste keer veel sterker reageerde, met veel meer antistoffen. Want dat is ook het probleem bij mensen: we worden vooral ziek door de overreactie van ons lichaam.

Verder onderzoek moet nu aantonen hoe lang de apen immuun blijven.

Brussels Airport ontvangt weer meer dan 10.000 reizigers per dag

Brussels Airport heeft gisteren voor het eerst sinds het begin van de crisis weer meer dan 10.000 passagiers over de vloer gekregen. Dat laat de nationale luchthaven weten. Het was drie maanden geleden dat er nog eens meer dan 10.000 reizigers in Zaventem het vliegtuig namen.

Na de gitzwarte maanden april en mei voor de luchthavenbranche, komt het vliegverkeer weer voorzichtig op gang. Gisteren vlogen 11.140 passagiers via Zaventem, vrijdag worden er 15.000 reizigers verwacht en in de tweede helft van de maand zal dat aantal de 20.000 overstijgen. 

Op de luchthaven van Zaventem geldt een aantal veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo wordt de temperatuur van elke reiziger gemeten met behulp van warmtecamera's, moeten reizigers vanaf 12 jaar een mondmasker dragen en is er handgel beschikbaar.

Sluiting dreigt voor 2,7 miljoen bedrijven in Latijns-Amerika vanwege coronavirus

De coronacrisis dreigt tot de sluiting te leiden van meer dan 2,7 miljoen bedrijven in Latijns-Amerika. Er dreigen 8,5 miljoen banen verloren te gaan, waarschuwt Cepal, de economische commissie van de VN voor de regio.

Vooral de horeca zal getroffen worden, zegt Cepal in een rapport.

Rock Werchter van start, maar door corona ziet het festival er dit jaar heel anders uit

Videospeler inladen...

Draagvlak voor verplichte mondmaskers wordt groter

Meer en meer mensen willen dat mondmaskers verplicht worden, in de supermarkt bijvoorbeeld. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van de Universiteit Antwerpen bij zo'n 27.000 mensen. 77 procent van de ondervraagden wil dat mondmaskers verplicht worden in de supermarkt, tegenover 61 procent vorige maand. 

Lees meer in onderstaand artikel: 

Grenzen Hongarije blijven gesloten voor reizigers van buiten Schengenzone

Hongarije geeft geen gevolg aan de aanbeveling van de Europese Unie om reizigers uit veertien landen buiten de Schengenzone toe te laten. Dat deelde premier Viktor Orban mee. Alleen voor buurland Servië, waar een Hongaars sprekende minderheid leeft, maakt het land een uitzondering.

De Europese Unie bestempelt ook Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Thailand, Tunesië, Uruguay en Zuid-Korea als "veilig".

"Maar op dit ogenblik kunnen we niet ingaan op de aanbeveling van de EU om onze grenzen voor die landen te openen", zegt Orban. "Dat zou ingaan tegen de gezondheidsbelangen van mijn volk."

De EU-landen zijn vrij om de aanbeveling toe te passen. Oostenrijk heeft aangekondigd dat het de reisbeperkingen voor Servië en Montenegro zal handhaven. Roemenië, Bulgarije en Slovenië hebben nog geen standpunt ingenomen en blijven tot nader order de toegang beperken.

De coronapandemie was Hongarije vrij genadig. Het land telt 4.166 besmettingen en 587 overlijdens.

Test Aankoop: "Voldoende alcohol in handgels, maar etiketten niet oké"

Het alcoholgehalte in ontsmettende handgels is veelal voldoende, maar wordt soms niet vermeld op het etiket. Dat blijkt uit een onderzoek van Test Aankoop, dat 15 gels liet onderzoeken in een laboratorium. "De resultaten zijn geruststellend, al is er nog wat werk aan de winkel qua etikettering. Bovendien wordt het product goedkoper aangeboden dan tijdens de eerste weken van de crisis", zegt de consumentenorganisatie.

Om efficiënt te zijn tegen virussen en bacteriën moet handgel een alcoholpercentage van tussen 60 en 95 procent hebben. De overheid hanteert een minimum van 70 procent. "Hoe lager het percentage, hoe minder effectief de gel is en hoe langer het contact tussen de gel en het virus moet zijn", zo luidt het.

Naast het alcoholgehalte nam Test Aankoop ook de etiketten onder de loep. In vijf geteste producten bleek het alcoholpercentage niet vermeld. "De naam en de concentratie van de werkzame stoffen zijn nochtans verplichte en onmisbare informatie voor de consument om de door de gel geboden bescherming correct te kunnen beoordelen." Bovendien hadden vier producten geen ingrediëntenlijst. "Dat is niet verplicht, maar zou er wel voor kunnen zorgen dat gebruikers met een allergie op de hoogte zijn van de stoffen die de gel bevat."

Test Aankoop eist strengere voorschriften voor de etikettering van alcoholgels. De organisatie heeft een brief gestuurd naar premier Sophie Wilmès, minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle. Ook werd een klacht ingediend bij de bevoegde autoriteiten tegen de fabrikanten van gels waarvan de etikettering niet voldoet aan de wettelijke vereisten.

Test Aankoop hield ook zeven weken lang de prijs in de gaten van ongeveer 30 verschillende gels die in webshops van supermarkten, apotheken en cosmeticawinkels worden verkocht en stelde een neerwaartse trend vast. "Waar de consument eind april nog gemiddeld 57,48 euro betaalde voor een liter alcoholgel met minstens 70 procent alcohol, betaalt hij nu nog 38,6 euro."

BELGA

Meest gelezen