Radio 2

Babyboom bij vissen in duikcentrum Beringen door de lockdown: "Zonder bezoekers waren de vissen op hun gemak"

In het duikcentrum TODI in Beringen is er tijdens de lockdownperiode een groot aantal vissen bijgekomen. De vissen waren zonder de zwemmers en duikers rustiger en aten beter en... planten zich voort. Radio 2 Limburg sprak met verzorger Steve Kuppens. Hij zorgt dagelijks voor de meer dan 5000 vissen. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. Hun reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangt de Limburger uit deze zomer? Wat houdt hem bezig? 

Steve Kuppens geeft de vissen elke dag eten. De duizenden vissen die in het duikcentrum rondzwemmen, zijn de snorkelaars en de duikers gewoon. Geregeld komen er nieuwe vissen bij. Maar toen het centrum enkele maanden geleden gesloten werd als gevolg van corona, was het feest. Op korte tijd ging het aantal sterk omhoog. "Zonder bezoekers zijn de vissen meer op hun gemak en eten ze beter. Dat zal er mee te maken hebben. Er zijn ook enkele dames die hier als zeemeermin voor entertainment zorgen. Die grote staart maakt de vissen wel eens zenuwachtig", zegt Kuppens. En ook in coronatijden, geen zeemeerminnen.

(Lees verder onder de foto)

De kogelvissen krijgen een lekkere scampi
Radio 2

Maar hoe worden die vissen geteld? "Dat is schatten", zegt Kuppens. "Je kan niet met zekerheid zeggen hoeveel het er zijn. Het kunnen er 5000 zijn maar net zo goed 7000. Het zijn er alleszins meer dan normaal." 

De exotische kogelvissen eten krabben om hun tanden kort te houden en we hebben vegetarische piranhas
Verzorger Steve Kuppens

Steve heeft de sleutel van het centrum. Elke dag, als de duikers en toeristen vertrokken zijn, heeft hij zijn moment met de vissen. “Veel krijgen droogvoer, maar een aantal van de grote vissen voer ik met de hand. Die komen de schaaldieren zelf halen. De exotische kogelvissen voeren we venusschelpen en krabben om hun tanden kort te houden. Anders moeten ze naar de dierenarts om ze laten bij te slijpen."

Tussen de vissen zitten natuurlijk ook speciale soorten, zoals piranhas. Maar daar hoeven de bezoekers niet bang voor te zijn zegt Kuppens. "De mensen denken meteen aan duivelse vleeseters. Maar deze piranhas zijn planteneters. Wortelen en appel hebben ze graag, maar een hapje duiker vinden ze maar niets." Kuppens raadt wel af om je vingers tussen hun tanden te steken. 

Meest gelezen