Radio 2

Niet alle kramen welkom in Blankenberge: "Marktplein is te klein"

Sinds gisteren mogen er op de markten opnieuw meer kramen staan. De gemeenten moeten zich niet meer vasthouden aan een maximum van 50 kramen. Maar in Blankenberge is toch niet iedereen welkom, want hun marktplein is te klein voor alle 135 kramen.

Omdat hun marktplein te klein is voor alle 135 kramen, kan er niet voldoende afstand gehouden worden. Daarom krijgen voedingskramen nu voorrang op kramen waar geen voedsel wordt verkocht. Ze mogen nu in plaats van 2 keer per week, maar maximum 2 keer in een periode van 2 weken naar Blankenberge afzakken.

"Het kan anders"

Joris Vanderwee baat Jorchan Markten uit. Hij vertegenwoordigt een groep non-foodverkopers. Hij pleit voor meer solidariteit, ook al omdat er volgens hem echt wel genoeg plaats is op de markt van Blankenberge zonder dat de veiligheid daardoor in gedrang komt.

"We zitten toch nog altijd in de openlucht, dus waarom worden die regels op de markt zo streng toegepast terwijl ze in de winkelstraten bijlange zo streng niet toegepast worden. Als je die gangen nu 4 meter breed maakt, dat is toch al een redelijke afstand. Je zet pijlen op de grond dat de mensen in één richting moeten lopen. Dan kan je al heel wat meer marktkramers zetten en dan is bijna iedereen toch al min of meer tevreden. Het kan wel degelijk anders, zonder te overdrijven met de maatregelen."

Veiligheid primeert

"Veiligheid is het belangrijkste", benadrukt Benny Herpoel (N-VA), schepen van Concessies. “We komen een lengte van ongeveer 100 meter te kort om iedereen genoeg plaats te geven. Wanneer we meer marktkramers toelaten, wordt het automatisch ook drukker.  We speelden eventjes met het idee om extra kraampjes in de zijstraten te plaatsen, maar niemand wil daar staan."

Radio 2

Meest gelezen