Videospeler inladen...

Meer dan 120 mijnwerkers omgekomen in Myanmar door aardverschuiving in jademijn

In Myanmar, in Zuidoost-Azië, zijn meer dan 120 mijnwerkers omgekomen na een aardverschuiving in een jademijn. Meer dan 100 anderen zijn nog vermist. De voorbije dagen heeft het erg veel geregend in de streek. Er gebeurden al eerder ongelukken bij illegale mijnbouw in Myanmar. Het noorden van het land is rijk aan jade, een erg populaire edelsteen in buurland China. 

Bij een aardverschuiving in een jademijn in het noorden van Myanmar (het voormalige Birma) zijn nu al zeker 123 mijnwerkers om het leven gekomen. Dat heeft het Myanmarese ministerie van Informatie bevestigd. Ze werden meegesleurd door een moddergolf veroorzaakt door zware regenval. Meer dan 50 anderen raakten gewond. En wellicht meer dan 100 mensen zijn nog steeds vermist.

Volgens Maung Khaing, een 38-jarige mijnwerker uit het gebied die getuige was van het ongeval, stortte door de aardverschuiving een torenhoge stapel afval in: "Binnen een minuut waren alle mensen onderaan (op de heuvel) gewoon verdwenen", vertelde hij telefonisch aan het Britse persagentschap Reuters. "Ik voel me leeg in mijn hart. Ik heb nog steeds kippenvel… Er zaten mensen vast in de modder die om hulp schreeuwden, maar niemand kon hen helpen."

De zoek- en reddingsacties zijn voorlopig stopgezet vanwege de zware regen.

Jade staat bekend als een beschermende en gelukbrengende groene edelsteen en is vooral populair in buurland China. De officiële verkoop van jade bracht Myanmar in de periode 2016-2017 meer dan 650 miljoen euro op, volgens cijfers die door de overheid zijn vrijgegeven. Experten geloven echter dat de echte waarde van de industrie veel hoger ligt.

In de noordelijke staat Kachin in Myanmar doen zich wel vaker dodelijke ongevallen voor. Mijnbedrijven willen voldoen aan de grote vraag naar jade uit China en proberen zo snel mogelijk de edelstenen te winnen. Ze kijken daarbij niet naar veiligheid en de gevolgen voor het milieu. Er zijn ook illegale mijnsites waarbij er geen of nauwelijks controle is door de overheid.

Jaarlijks vallen tientallen doden in de mijnen. De slachtoffers zijn vaak afkomstig uit achtergestelde etnische gemeenschappen. De regering van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi beloofde de erbarmelijke omstandigheden in de industrie aan te pakken, maar volgens activisten is daar tot dusver weinig van terechtgekomen.

Meest gelezen