Beersel annuleert zijn drie jaarmarkten: "Jammer, maar we kunnen niet aan de opgelegde veiligheidsmaatregelen voldoen"

De populaire jaarmarkten in Dworp, Lot en Beersel gaan dit jaar niet door. De oorzaak van de annulering is het coronavirus. “De veiligheidsmaatregelen brengen de organisatie en de charme van een jaarmarkt in het gedrang”, zegt schepen Kristien Vanhaverbeke (N-VA). 

"We hebben lang en uitgebreid gedebatteerd over de beslissing om de jaarmarkten in Beersel, Lot en Dworp, al dan niet te laten doorgaan", vertelt schepen Vanhaverbeke. En uiteindelijk is beslist om ze alle drie te annuleren, terwijl daar ieder jaar toch een paar tienduizenden bezoekers naartoe komen.

Organisatie niet haalbaar

De beslissing werd genomen omdat het niet eenvoudig is om aan de veiligheidsmaatregelen te voldoen. “Het zijn dorpsaangelegenheden waar meerdere straten en pleinen bij betrokken zijn. Het volledige gebied moet worden afgezet met een ingang, een uitgang en richtingaanwijzers. Er mag ook maar een maximum aantal mensen aanwezig zijn”, vertelt Vanhaverbeke. Ook de typische charme van de jaarmarkt zou verloren gaan. “De mensen komen naar de jaarmarkt om vrienden en bekenden tegen te komen en samen een glas te drinken. Door de maatregelen zal dit helemaal anders zijn. Daarom kiezen we om het liever niet te laten doorgaan.”  

Pijnlijk maar verantwoord

De beslissing om de jaarmarkten in 2020 te schrappen was niet eenvoudig aangezien de jaarmarktentraditie in Beersel al erg oud is. “Het is een moeilijke en pijnlijke beslissing maar we hebben besloten dat het voor de volksgezondheid niet verantwoord is om de jaarmarkten te laten doorgaan”, zegt schepen Vanhaverbeke. “Onze slogan is ‘nu volhouden is levens redden’ en dat willen we dan ook echt in de praktijk omzetten.”

Meest gelezen