Hoe vallen de eerste culturele voorstellingen mee? Wij vroegen het aan de toeschouwers

Sinds woensdag kunnen we opnieuw naar culturele voorstellingen. Zo kon u de afgelopen dagen al naar theater, bioscoop, concerten, comedyshows en zelfs naar de wei van Werchter. Maar hoe voelt dat nu, aan cultuur doen met alle coronamaatregelen? Kan het de ervaring van voor corona evenaren of drukken de vele veiligheidsmaatregelen de sfeer? VRT NWS bracht de voorbije dagen verslag uit van verschillende culturele evenementen en vroeg het meteen aan de toeschouwers zelf. 

In de nacht van dinsdag op woensdag opende de Arenbergschouwburg in Antwerpen meteen de deuren, klokslag middernacht, voor een comedyshow. In de zaal kunnen normaal gezien 800 mensen zitten, maar nu waren dit er maar 180, omdat het publiek voldoende afstand moeten kunnen houden van elkaar. De bezoekers moesten tijdens de voorstelling een mondmasker dragen en iedereen hield zich daar ook aan. In de bar mochten de mondmaskers wel af en kon iedereen in zijn bubbel wat bijpraten.

De reacties waren erg positief. “Ik voel me helemaal veilig”, zegt Joost van Ekeren. “Het is allemaal goed geregeld, bij het binnenkomen handen ontsmetten en mondkapjes in de zaal. Ik voel geen angst.” Ook bij andere voorstellingen die we bezochten voelde het publiek zich veilig. 

Video player inladen...

In de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen bracht het Antwerp Symphony Orchestra woensdag een generale repetitie voor publiek. De sfeer was er een beetje onwezenlijk. Van de 2.000 zitjes in de zaal waren er maar 200 bezet. Dat is immers het maximale aantal toeschouwers dat binnen mag. Mensen werden door vrijwilligers naar hun plaats geleid en na het concert was er geen tijd om te blijven plakken. 

Toch was het voor de aanwezigen een ongelofelijke ervaring om opnieuw een groot orkest live te horen spelen. “Die eerste noot alleen al, dat is gewoon de magie van klassieke muziek, die volledig opnieuw tot leven komt. Dat is fantastisch”, zegt Marlies Callebert.

Uit alle interviews blijkt dat mensen er heel erg naar gesnakt hebben om opnieuw concerten en voorstellingen te kunnen bijwonen, maar het is soms wat wennen. 

Video player inladen...

Er mogen sinds woensdag ook buiten evenementen plaatsvinden. De Zomer van Antwerpen beet de spits af met verschillende optredens op het Stuivenbergplein. Hier zaten mensen aan tafeltjes op veilige afstand van elkaar en van het podium. Tijdens de optredens moesten ze een mondmasker aandoen. Dat voelde wat vreemd aan.  "Je gaat niet beginnen te praten met mensen die niet in je bubbel zitten. Dat is jammer, maar het hoort erbij", zegt Tina Vandenbulcke.

Donderdag opende Rock Werchter zijn zomerbar met twee concerten van Selah Sue. Bij evenementen buiten mogen maar 400 mensen aanwezig zijn, maar door twee concerten per dag te spelen, kunnen toch 800 mensen genieten. Hier mag het publiek met maximaal 4 mensen aan een tafel zitten. Drank wordt online besteld en aan tafel gebracht. Dansen is in principe niet toegestaan, maar sommigen kunnen het toch niet laten om een beetje te bewegen. “Het is anders dan vier dagen Werchter, maar het is wel leuk. Ik heb wel een vakantiegevoel”, zegt Falcke Gorris.

De beleving kon volgens de geïnterviewden bij geen enkele voorstelling of concert tippen aan het origineel. Minder volk en minder spontaan contact zorgen voor een andere sfeer, maar soms heeft dat ook zijn voordelen.

Video player inladen...

Herbekijk hier de reportages uit "Het journaal" over de heropening van de culturele sector:

Een eenmalige nachtelijke comedyshow:

Video player inladen...

Voorzichtig begin van de Zomer van Antwerpen:

Video player inladen...

Rock Werchter Zomerbar met Selah Sue:

Video player inladen...

Ook de bioscopen zijn weer open:

Video player inladen...

En nieuw deze zomer bij ons: de drive-in cinema: 

Video player inladen...

Antwerp Symphony Orchestra brengt het eerste klassieke concert: 

Video player inladen...

Meest gelezen