Videospeler inladen...

Opnieuw een recordaantal besmettingen in de VS, president Trump maakt bocht over mondmaskers

In de voorbije 24 uur zijn in de VS 52.898 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, een nieuw recordaantal. Het totale aantal besmettingen stijgt snel en bedraagt nu al zo’n 2,7 miljoen. In een interview met de Amerikaanse zender Fox zegt president Donald Trump intussen dat hij wél een voorstander is van het dragen van een mondmasker. Het is de eerste keer dat president Trump dat zo duidelijk zegt. 

Uit de cijfers van de Johns Hopkins universiteit blijkt dat de epidemie in de VS snel aan het heropflakkeren is. Vooral de zuidelijke staten Texas, Arizona, Californië en Florida worden nu zwaar getroffen. In Californië moeten bars, restaurants en musea opnieuw sluiten, voor een periode van drie maanden deze keer.

"In 45 van de 50 staten is er nu een stijging van het aantal besmettingen", zegt correspondent Björn Soenens in de VS. "Vooral in de staten waar geen afstand werd gehouden, flakkert het virus weer op. Maar het is niet zo eenvoudig: in Californië bijvoorbeeld waren er wel veel maatregelen, en daar flakkert het virus toch ook weer op", aldus Soenens.

Lees voort onder de foto.

President Trump bleek tot nu toe geen voorstander van het dragen van mondmaskers
AFP or licensors

Op dit ogenblik is er vooral een zeer sterke stijging in het aantal besmettingen vast te stellen, minder in het aantal dodelijke slachtoffers. Het aantal mensen dat is opgenomen in ziekenhuizen stijgt nu ook wel snel. 

President Trump maakt bocht over mondmaskers

President Trump lijkt intussen zijn weigerachtige houding tegenover mondmaskers bij te stellen. “Ik ben een voorstander van mondmaskers. Ik ben er helemaal voor. Ik zou er absoluut een dragen als ik in nauw contact kom met mensen. Ik zie eruit als “The Lone Ranger”, zei hij gisteren bij Fox News. "The Lone Ranger "is een held uit een westernfilm.

The Lone Ranger (R)
©DISNEY ENTERPRISES, INC. AND JERRY BRUCKHEIMER INC. ALL RIGHTS RESERVED.2013

President Trump benadrukte wel dat hij geen voorstander is van een verplichting. Hij kwam de voorbije weken onder vuur te liggen voor zijn afwijzende houding over mondmaskers. Onder anderen zijn uitdager bij de presidentsverkiezingen, Joe Biden, maande hem aan om het goede voorbeeld te geven en een mondmasker te dragen in het openbaar. President Trump deed daar tot nu toe altijd wat lacherig over, maar lijkt een bocht te hebben genomen. "We zullen zien of hij er de komende dagen eentje draagt of niet", zegt Soenens. 

Joe Biden, presidentskandidaat bij de Democraten, draagt vaak wel een mondmasker
AFP or licensors

"Ik heb geen problemen met het dragen van een mondmasker en als andere mensen dat willen, dan moeten ze dat vooral doen", zei Trump tijdens het interview. "Ik ben optimistisch. Het coronavirus zal op een bepaald moment wel weer verdwijnen. De Democraten zijn uit op zoveel mogelijk lockdowns, omdat dat de economie zal schaden en ze daarmee hopen dan de verkiezingen te winnen."

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen