Resultaten coronastudie: steeds meer mensen willen mondmaskers verplicht  zien

De resultaten van de 14de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen tonen aan dat meer en meer mensen graag willen dat mondmaskers verplicht worden in bijvoorbeeld de supermarkt. Daarnaast blijkt dat veel kinderen en jongeren een stuk van de vakantie bij hun grootouders doorbrengen en dat we steeds meer contacten hebben.

Steeds meer mensen zouden graag een mondmasker verplicht zien in bijvoorbeeld supermarkten en andere winkels. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van de grote coronastudie van de Universiteit Antwerpen. Zo'n 77 procent van de respondenten zou in een supermarkt een mondmasker willen verplichten. Voor het personeel gaat het dan zelfs om 83 procent. 

Ook in andere winkels zijn meer respondenten voorstander van een masker. Het aantal klanten dat een mondmasker wil dragen, steeg met 15 procent. Bij het personeel was er een stijging van 9 procent.  

Wat met de zomervakantie?

Bij de start van de zomervakantie polsten de wetenschappers ook naar de vakantieplannen van kinderen. Uit een eerste analyse van de data blijkt dat de meeste kinderen en jongeren effectief vakantieplannen heeft. 65 procent geeft aan met het gezin op vakantie te gaan. 

Daarnaast gaat één op de drie kinderen op sportkamp en één op de vier gaat op kamp met de jeugdbeweging. Daarnaast zijn er ook veel kinderen die aangeven dat ze de vakantie bij hun grootouders zullen doorbrengen.

Meer contacten, meer verantwoordelijkheid

Er wordt ook meer en meer gebruik gemaakt van de versoepelingen. De laatste twee weken hebben mensen tot 65 jaar steeds meer contacten gehad. Ook geven we meer handen en zoenen.

We nemen ook wel meer onze verantwoordelijkheid bij ziektesymptonen. Het percentage deelnemers dat aangeeft COVID-19 symptomen te vertonen, maar toch geen mondmasker te dragen, daalt. Zeker bij jongeren is dat aantal verminderd.

De Grote Coronastudie wordt om de twee weken georganiseerd. Deze keer hebben bijna 27.000 mensen de bevraging ingevuld.

Meest gelezen