Toeristische sector roept op om drukte te vermijden: 10 tips voor rustigere alternatieven in Vlaanderen 

Omdat door de coronacrisis heel wat Belgen de zomer in eigen land zullen doorbrengen, verwacht de Vlaamse toeristische sector dat het op populaire trekpleisters in ons land wel eens erg druk zou kunnen worden. Maar drukke plaatsen waar je weinig afstand kan houden, moeten we voor het besmettingsgevaar absoluut vermijden. Daarom doet de toeristische sector in ons land een oproep om niet enkel naar de zee of de Ardennen te trekken, maar ook eens minder bekende, en vooral ook rustigere plaatsen te ontdekken. Hieronder vind je alvast een aantal tips. 

Om in te spelen op de mogelijke drukte deze zomer en toeristen te kunnen spreiden in tijd en ruimte, ontwikkelde Westtoer een druktebarometer zodat toeristen op voorhand kunnen checken hoeveel volk er aan de kust is en op welke plaatsen het minder druk is. Ook Toerisme Vlaanderen lanceerde een tool om drukte te vermijden. De app YouFlanders geeft een overzicht van de veiligheidsmaatregelen en de drukte op verschillende plaatsen in Vlaanderen en stelt rustigere alternatieven voor. In dit artikel geven wij je een aantal van die minder bekende plekken mee die ons niet alleen de moeite waard lijken, maar ook nog eens budgetvriendelijk zijn.

Cultuur en geschiedenis opsnuiven in Antwerpen

Een citytrip naar de stad Antwerpen is zeker de moeite, maar wie een rustiger oord zoekt, kan misschien een trip plannen naar Hoogstraten, een gezellig stadje in het uiterste noorden van de Kempen. Je kan er terecht voor een aantal opmerkelijke monumenten, maar je kan er ook genieten van rustgevende plaatsen in het groen. Het Begijnhof van Hoogstraten is bijvoorbeeld Unesco Werelderfgoed en de Sint-Katharinakerk vertelt de rijke geschiedenis van de stad. Voor rust, groen en veel ruimte (die anderhalve meter, weet je wel) kan je gaan wandelen in één van de acht stiltegebieden van Vlaanderen, Wortel-Kolonie. Je kan er zowel genieten van bosdreven, open akkers als graslanden. Daarnaast heb je de mogelijkheid om er in een tent te logeren op de paalkampeerplaats.

Voor wie geniet van een wandel- of fietstocht in het groen, maar onderweg ook graag iets bezoekt, is de fortengordel aan de zuidrand van Antwerpen de ideale daguitstap. Op de route van 44 kilometer maak je kennis met maar liefst 8 verschillende forten die na de onafhankelijkheid van België in 1830 de stad moesten beschermen tegen vijandige legers. Sommige forten kan je bezoeken, je kan er een korte wandeling maken of picknicken, en aan verschillende forten kan je iets drinken in een zomerbar.

Voor meer inspiratie in Antwerpen, klik hier.

Wortel-Kolonie in Hoogstraten
Mie De Backer

Fietsen langs de rustige plekjes van Limburg

Iedereen weet dat Limburg een fietsparadijs is en Fietsen door het Water is intussen algemeen bekend, maar het uitgebreide fietsroutenetwerk van de provincie brengt je ook naar andere, minder bekende plaatsen. Zo'n plek is bijvoorbeeld de Ruiterskuilen in Opglabbeek. Bij dit ven zweeft een houten platform vanaf de oever over het water. De ideale stop dus voor een picknick tijdens je wandel- of fietsroute. De Ruiterskuilen behoren sinds dit jaar tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd in Dilsen-Stokkem is nog zo'n aanrader: een 2.500 hectare groot natuurgebied voor echte wandelaars. Omdat het gebied zo uitgestrekt is, kan je in een deel ervan op eigen ontdekking gaan. Paden liggen er niet overal, maar je kan altijd de voetstappen van de Gallowayrunderen of Konikpaarden volgen. Aan dieren trouwens geen gebrek. Ook bevers werken mee aan het natuurlijk onderhoud van het gebied. Vlinders en bijen fladderen er in de vele bloemenvelden. In het natuurgebied vind je verschillende wandelroutes, een uitkijktoren, en fluisterboten waardoor je geruisloos over het water van de Oude Maas kan varen. Hier nog meer info over Negenoord-Kerkeweerd.

Maar Limburg is meer dan fietsen alleen: voor andere activiteiten en uitstappen, klik hier.

Ruiterskuilen in Opglabbeek
Fotografie Kris Thijs

Genieten van de prachtige natuur in Vlaams-Brabant

Provinciedomein Kessel-Lo is niet de enige plaats waar je terechtkan om te genieten van de natuur. Ben je bijvoorbeeld in de buurt van Zoutleeuw? Dan is het absoluut de moeite om even te stoppen bij de Grote Getevallei of Provinciedomein Het Vinne. In het eerste natuurgebied kan je wandelen of fietsen tussen de graslanden, hagen en poelen en misschien spot je er zelfs een zeldzame kamsalamander. Provinciedomein Het Vinne is dan weer de plek om naartoe te trekken met het hele gezin. Kinderen kunnen er spelen in de speeltuin of de uitdaging aangaan op het olympisch pad waar ze het kunnen opnemen tegen de dieren in het gebied.

Wie houdt van tuinieren, moet zeker eens passeren aan het 15 hectare grote domein Coloma in Sint-Pieters-Leeuw. Je kan er kuieren tussen duizenden rozenvariëteiten uit alle werelddelen. Voor groepen is een bezoek met gids mogelijk. Dat moet je wel op voorhand reserveren. 

Andere tips voor uitstappen in Vlaams-Brabant kan je hier vinden.

Rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw
Lander Loeckx/Toerisme Vlaams-Brabant

Met de wandelgids op pad in Oost-Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen zijn er genoeg rustige plaatsen te vinden: zo is de streek rond Rupelmonde en Kruibeke de perfecte plaats om rustig te gaan wandelen. Toerisme Oost-Vlaanderen zet de laatste jaren in op wandel- en fietsroutes die je onderweg laten kennismaken met een aantal onbekende pareltjes. Zo heb je bijvoorbeeld de wandelgids ‘Oeverlopen’ met 5 routes die je gidsen langs de polders van Kruibeke, Tielrode en Rupelmonde.

Een andere aanrader waar je misschien niet direct aan denkt, is een citytrip of daguitstap naar Ronse, een stad in de Vlaamse Ardennen. Je vindt er voor ieder wat wils. Hou je meer van cultuur? Dan is het belevingscentrum Hoge Mote of het Must-Textielmuseum een bezoek waard. Wil je genieten van de natuur? Dan is het muziekbos op één van de getuigenheuvels de plaats waar je moet zijn. Het bos werd in 2018 nog uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van Oost-Vlaanderen. 

Klik hier als je nog meer wandel- of fietsinspiratie uit Oost-Vlaanderen wil.

Muziekbos (Virtueel Ronse)

Verborgen erfgoed ontdekken in West-Vlaanderen

Een uitstap naar de zee of een citytrip in Brugge kunnen altijd bekoren, maar er is nog veel meer te beleven in West-Vlaanderen. In het Brugse Ommeland loopt deze zomer een campagne over verborgen erfgoedplekken in het groen. 18 verschillende plekken kan je er ontdekken, gaande van kastelen en abdijen tot mysterieuze plaatsen in het bos en natuurdomeinen. Ga bijvoorbeeld eens een kijkje nemen aan de Stadswallen van Damme, de Scheepsput in Ruiselede-Wingene, het Vloethemveld in Zedelgem-Jabbeke of het Doolhof van het Kasteel van Loppem. Je kan er telkens genieten van een gratis fiets- of wandelroute en een aantal leuke tips voor in de buurt.

Zin om geschiedenis op te snuiven? Dan is een uitstap naar de kazematten en vestingen in Menen misschien wel iets voor jou. Ze werden in opdracht van Lodewijk XIV gebouwd als stadsversterkingen. Door belegering van de stad en een aantal bouwkundige ingrepen zijn van de oorspronkelijke vestingen enkel de fundamenten bewaard gebleven. Je kan nu bovenop de huidige Nederlandse vestingmuren wandelen en fietsen. En ook de kazematten, bomvrije ruimtes waar militairen munitie in opsloegen en die dienden als schuilplaats, zijn opengesteld voor publiek. 

Ontdek hier nog meer mogelijkheden voor uitstappen in West-Vlaanderen.

Kazematten in Menen

Meest gelezen