Belga

Twee besmettingen in Dreamland Helchteren: "Hadden mondmaskers moeten verplichten", vindt burgemeester

In Helchteren zijn twee medewerkers van Dreamland besmet geraakt met het coronavirus. Het voltallige personeel zit nu in quarantaine. De winkel is helemaal ontsmet, en tijdelijk overgenomen door personeel van andere filialen. Burgemeester van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans (SP.A) reageert boos: "Men had naar de virologen moeten luisteren."

Colruyt Group, waar Dreamland deel van uitmaakt, heeft de twee besmettingen bevestigd. De negen andere personeelsleden worden nu ook getest. Voorlopig blijft de hele ploeg in quarantaine. De winkel zelf blijft wel open, medewerkers van andere filialen komen tijdelijk bijspringen.

Alain Yzermans, burgemeester van Houthalen-Helchteren, reageert scherp op de besmettingen. "De directie van Dreamland heeft de juiste beslissing genomen door het personeel onmiddellijk te wisselen. Maar de regering had beter geluisterd naar de virologen om een mondmasker te verplichten in winkels. Dat was een belangrijke beslissing. In tegenstelling tot een aantal andere gemeenten blijft het voor mij een uitgemaakte zaak. Wij volgen uiteraard het ministerieel besluit, maar ik raad het dragen van een mondmasker ten sterkste aan. We moeten het advies van de virologen blijven volgen."

De directeur van de gemeente en ikzelf hebben corona gehad. Daarom zijn we misschien iets nauwkeuriger in het opvolgen van de regels
Alain Yzermans, burgemeester Houthalen-Helchteren

"Houthalen-Helchteren heeft een vrij streng beleid gevoerd de voorbije maanden. Aan het begin van de tellingen zaten wij met elf besmettingen, wat heel hoog is. Daarom hebben we snel beslist om alle gemeentelijke evenementen tot september af te gelasten", vervolgt Yzermans. 

De uitspraken van Yzermans doen spontaan denken aan de burgemeester van Deinze, die op eigen houtje mondmaskers wilde verplichten in supermarkten. Dat zorgde de afgelopen dagen voor heel wat commotie. "Je moet niet aan een opbod doen", vindt Yzermans. "Als we moeten verstrengen is dat zo. Maar je zit wel met de handhaving. Je moet dat kunnen controleren. Anders heeft het geen zin om die maatregel in te voeren."

Zelf corona gehad

De burgemeester van Houthalen-Helchteren heeft zelf ook corona gehad. Zou dat dan voor een soort extra bewustzijn kunnen zorgen? "Het wordt gezegd dat we hier iets strenger zijn dan in andere gemeenten. We hebben dan ook een zeer accurate crisiscel. De directeur van de gemeente hier heeft ook milde coronasymptomen gehad. Daarom zijn we misschien iets nauwkeuriger in het opvolgen van de regels."

Meest gelezen