Veel oorkwallen in zee: “Na een warme winter is dat niet normaal” 

Er zitten op dit moment vrij veel oorkwallen in de zee. Dat is opvallend, want de oorkwal plant zich normaal gezien in heel koud zeewater voort, bij temperaturen onder de 6 graden. Maar deze winter was het eigenlijk vrij warm.

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

Kwallenkenner Hans De Blauwe had na onze warme winter niet verwacht dat er veel oorkwallen gingen zijn. Voor hem is het een mysterie. “Ofwel hebben die beesten zich aangepast aan hogere temperaturen, ofwel zijn er factoren die wij nog niet kennen en dus nog niet onderzocht zijn.”

Op het strand zijn er geen kwallen te zien. “Omdat de wind langs de kust waait, spoelen er op dit moment niet veel aan. Als de wind uit het land komt, is de kans groter”, zegt De Blauwe.

Niet gevaarlijk

"De oorkwal is niet gevaarlijk voor de mens", volgens De Blauwe. “Die gaat hoogstens de tere huid van de onderarm netelen. Dat voelt dan licht geïrriteerd aan, zoals bij een brandnetel. Het doet zelfs minder pijn. En dat is ook enkel maar als je zwemt langs die uitgestrekte tentakels. Als ze op het strand liggen, kan het al geen kwaad meer.”

Als je toch geneteld wordt in zee, spoel je dat het beste af met zeewater en niet met zoet water. Je moet ook niet op de wonde plassen. Dat is een fabeltje", glimlacht De Blauwe.

Meest gelezen