pexels

Vijf minuten de tijd? Tel zoveel mogelijk vlinders tijdens de jaarlijkse vlindertelling

Vijf minuten. Meer heb je niet nodig om mee te doen aan de vlindertelling van Natuurpunt dit jaar. “Vijf minuten is kort, maar je kan wel zoveel tellingen op een dag doen als je wil, en dat elke dag van 4 tot 26 juli. Zelfs al zie je weinig of geen vlinders, toch is het belangrijk om ook dat door te geven. Hoe meer tellingen, hoe beter”, zegt vlinderkenner Wim Veraghtert. Wie een grote tuin heeft kan zich een maandje goed amuseren.

Vlinders zijn graadmeters voor onze leefomgeving, ze vertellen ons iets over de kwaliteit van onze omgeving. Vlinderpopulaties kunnen verschillen van jaar tot jaar. Daarom is het belangrijk elk jaar opnieuw de tellingen uit te voeren. Met de jaarlijkse tellingen kunnen we de verschillen zien per provincie. “In Oost-Vlaanderen is bijvoorbeeld het oranje zandoogje een soort die veel voorkomt”, zegt Veraghtert.

Tuinen belangrijk voor vlinders

We beseffen het misschien niet, maar onze tuinen zijn belangrijke plekken voor vlinders. Wim Veraghtert: “Naast het tellen is het minstens even belangrijk om de mensen te sensibiliseren en ze erop te wijzen dat ze zelf iets kunnen doen voor vlinders. Bijvoorbeeld de juiste bloemen zetten die veel nectar produceren en zeker geen bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Wat is het effect van de droogte?

Een van de aandachtspunten dit jaar is meten wat de effecten waren van de droogte in 2018 en 2019. Voor sommige vlinderpopulaties was dit nefast. “Zo was vorig jaar een heel slecht jaar voor de dagpauwoog en het landkaartje. We gaan de komende weken zien hoe het met deze soorten gesteld is”, besluit Veraghtert. 

Meest gelezen