Brandwondencentrum waarschuwt voor "cowboysteak": "Kan zware brandwonden veroorzaken"

Het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden Oscare uit Merksem waarschuwt voor de cowboysteak. Dat is een steak die je rechtstreeks in een vlam bakt. Er hebben zich al heel wat mensen zwaar verbrand. "We kunnen de cowboysteak niet verbieden, maar willen de mensen wel attent maken op het gevaar ervan", zegt Peter Van Rossum van Oscare.

Brandwondencentra zijn niet blij met de nieuwe hype rond de cowboysteak. Het is een steak die gebakken wordt zoals de cowboys dat vroeger deden. Je steekt het vlees aan een spies rechtstreeks de vlammen in. Daarvoor gebruik je een schoteltje met daarin brandpasta.  "In combinatie met de vetten die gebruikt worden voor het vlees, kan dat heel gevaarlijk zijn", zegt Peter Van Rossum.

Ze zouden de cowboysteak moeten verbieden

Peter Van Rossum

Een open vuur op tafel zetten kan gevaarlijk zijn. "Het is echt geen goed idee om zomaar open vuur te maken op tafel. Zeker in combinatie met een paar drankjes, kan het ernstige gevolgen hebben. Ze zouden de cowboysteak moeten verbieden", zegt Peter Van Rossum van Oscare.

Gevaarlijker dan barbecue

Barbecueën is veiliger dan een cowboysteak bereiden. "Bij een barbecue is er maar één iemand aan het bakken. De cowboysteak daarentegen wordt individueel aan tafel op een open vlam gezet. Je kan je daar dus gemakkelijker aan verbranden", legt Van Rossum uit.

Oscare start vandaag met een campagne om brandveilig de zomervakantie in te gaan. "Het is moeilijk om de cowboysteak echt te verbieden, maar we willen de mensen wel attent maken op het gevaar. Via de website "Zomer In Je Kot" kan je filmpjes met tips vinden voor een brandveilige zomer", zegt hij.

Meest gelezen