Nieuwe woonwijk in Edegem zal verwarmd worden met restwarmte van Agfa Gevaert

Op de grens van Edegem en Mortsel komt er een nieuwe woonwijk die verwarmd zal worden met restwarmte van de Agfa Gevaertfabriek in de buurt. Het is de eerste keer in onze provincie dat een privébedrijf warmte levert aan een woonwijk. Het project is een samenwerking tussen Agfa Gevaert, architectenbureau Revive en Warmte Verzilverd. "Het was niet gemakkelijk om alle partijen op één lijn te krijgen", zegt Karen Feyen van Warmte Verzilverd.

Het warme water of de stoom die vrijkomen bij industriële processen bij Agfa Gevaert, wordt via ondergrondse buizen, een warmtenet, naar de huizen gebracht. In dit geval wordt dat de nieuwe Minervewijk bij Fort V in Edegem. Daar zullen zo'n 330 woningen gebouwd worden.  Het is het eerste private warmtenet in onze provincie.

Omgekeerde betonstop

De nieuwe woonwijk zal in de plaats komen van een oude industriële site. "We gaan van 70 procent gebetonneerde ruimte naar 30 procent. We doen dus eigenlijk het omgekeerde van een betonstop", zegt burgemeester Koen Metsu (N-VA). "Naast eengezinswoningen, meergezinswoningen en sociale woningen komt er ook heel wat groene openbare ruimte."

Antwerps gouverneur Cathy Berx mocht de eerste buis in de grond laten zakken. "Het is een van de eerste projecten die gebruikmaken van een warmtenet. Het potentieel van warmtenetten is enorm. Op dit moment gaat er veel restwarmte van bedrijven gewoon verloren. We hopen het warmtenet uit te kunnen breiden, zodat we in de toekomst zo veel mogelijk van fossiele brandstoffen afraken."

Back-up

Als Agfa Gevaert even stil zou liggen door een productiestop of een staking, zijn er oplossingen voorzien. "De mensen zullen dan zeker niet in de kou moeten zitten. We hebben back-ups voorzien om warmte te kunnen blijven leveren", zegt de coördinator van Warmte Verzilverd, Karen Feyen. "Een onderbreking van warmtelevering bij Agfa Gevaert is er de laatste jaren niet meer geweest. Als er bij de bron waar wij warmte van nemen een probleem is, kunnen we ook warmte uit andere bronnen halen."

Meest gelezen