Belangrijkste Italiaanse boekenprijs voor "De kolibrie" van Sandro Veronesi

Sandro Veronesi (61) wint de Premio Strega voor de tweede keer. Na "Kalme chaos" is nu ook "De kolibrie" bekroond, opnieuw een roman over omgaan met verlies.

De Premio Strega, de belangrijkste Italiaanse literaire onderscheiding gaat naar de Florentijnse schrijver Sandro Veronesi voor zijn roman "Il colibri", in het Nederlands vertaald als "De kolibrie". Veronesi wint de Strega-prijs al voor de tweede keer: in 2006 werd hij bekroond voor "Kalme chaos". Beide boeken zijn ook in het Nederlands een succes.

"De kolibrie" is een troostende roman over verlies en gemis, zegt voormalig VRT-journalist Lucas Vanclooster. De centrale figuur in het boek is Marco Carrera, die als kind een groeistoornis had. Hij wordt daarom de kolibrie genoemd, maar hij blijft ook net als dat kleine vogeltje in evenwicht doorheen alle turbulentie van een dramatisch leven. Het verhaal van Marco bestrijkt tientallen jaren. Veronesi maakt er een niet-chronologisch patchwork van stijlen en technieken van.   

Lezers en recensenten waren eerder al laaiend enthousiast over "De kolibrie". De krant Corriere della Sera heeft de roman al uitgeroepen tot boek van het jaar.

Een vol boek

Lucas Vanclooster: "Ik vind "De kolibrie" een meesterwerk. Naast de beklijvende inhoud is het ook een stilistisch erg rijke, vaak meeslepende pageturner met verrassende uitgestelde cliffhangers, dikwijls Italiaans exotisch levendig en grappig, herkenbaar en empathisch. De vele zijsporen doen er niet echt toe, maar zijn er gelukkig wel.

De roman is ook een krachtig, moedig en noodzakelijk pleidooi voor echte vrijheid en waarheid, tegen populistische vrijheden, voor een waarachtige uiting van integere meningen, tegen leugen en demagogie en fake nieuws. Veronesi schrijft visueel sterk met een wonderlijk talent voor observatie van menselijke gedragingen. Het resultaat is een "vol" boek, over leven en dood, liefde en bedrog, lijden en verrijzenis. Een onmisbare roman voor wie moet leven met verlies, een literaire parel voor de hele wereld.”

De Premio Strega, genoemd naar een likeurmerk, wordt sinds 1947 uigereikt. Het zijn lezers, kenners, bibliotheken en andere instanties die een stemming houden. De prijs is 5.000 euro waard; het winnende boek is wel zeker van een veel grotere oplage. 

Sandro Veronesi is al vaker in de prijzen gevallen. "Kalme chaos" kreeg zowel de Premio Strega als de Prix Fémina voor buitenlandse romans; "Zeldzame aarden" uit 2015, waarin de man die de hoofdrol speelde in "Kalme chaos" weer opduikt, kreeg de Europese literatuurprijs voor de beste in het Nederlands vertaalde roman. Veronesi schrijft behalve romans ook gedichten en theater, en artikels en essays voor allerlei media, over actuele thema's als de doodstraf of ook over voetbal.

Kalme chaos” is  populair in de "Vijf boeken die je leven veranderden"-reeks van VRT NWS. Bijvoorbeeld bij acteurs An Miller en Bart "Waldek" Van Avermaet. "Het talent dat schrijvers als Veronesi hebben, is dat ze ervoor zorgen dat je je vereenzelvigt met een figuur uit het verhaal, al voel je je een totaal ander persoon", vindt ook Anja Daems van "De madammen" op Radio 2.

Sandro Veronesi was te gast in "Van Gils en gasten" in 2017. Bekijk het gesprek hier:

Video player inladen...

Bekijk hier een gesprek met Sandro Veronesi (in het Frans) over "XY", een van zijn vorige romans. (Greet Pernet voor Cobra.be, 2010)

Video player inladen...

Meest gelezen