Regeringsonderhandelingen liggen (even) stil: "drie koningen" komen op de middag bijeen om plooien glad te strijken

De regeringsonderhandelingen liggen voorlopig stil. CD&V-voorzitter Joachim Coens wil eerst een signaal van zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez, nadat er gisteren een "vertrouwensprobleem" ontstond over de stemming van een nieuwe abortuswet. De twee voorzitters, die samen met Egbert Lachaert van Open VLD de formatiegesprekken leiden, komen vanmiddag bijeen om het vertrouwen te proberen herstellen.

De stemming over de abortuswet in het federaal parlement gisteren, blijft vandaag voor onenigheid zorgen tussen Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). Die twee voorzitters leiden op dit moment samen met Egbert Lachaert van Open VLD de gesprekken over een nieuwe federale regering. Vanmiddag zitten de drie bijeen om de plooien glad te strijken. De locatie wordt geheim gehouden voor de pers. 

Niet mee met dit verhaal? 

Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) hadden gisteren een aanvaring over de abortuswetgeving. Gisteren werd er in het federaal parlement gestemd over een wetsvoorstel dat de regels rond abortus moet versoepelen: het zou mogelijk zijn om na 18 weken nog een zwangerschap te onderbreken, tegenover 12 weken nu. Tegelijkertijd zakt de bedenktijd van 6 naar 2 dagen en zou abortus uit de strafwet gehaald worden. 

Een gevoelig thema voor de CD&V. Zij zeggen dat ze een akkoord hadden om pas over het thema te stemmen na het zomerreces (door het naar een commissie te sturen), zodat er bij de regeringsgesprekken over kon worden onderhandeld.

Maar gisterenmiddag liet Georges-Louis Bouchez weten dat zijn parlementsleden vrij zijn om te stemmen zoals ze willen, waardoor de versoepeling wel kon doorgaan. Er is namelijk zo goed als zeker een meerderheid in de Kamer voor de nieuwe abortuswet te vinden, en CD&V zou dus het onderspit delven bij zo'n stemming.

De houding van de MR-voorzitter was woordbreuk volgens Coens, die dreigde om de formatie stil te leggen. Uiteindelijk werd er een andere manier gevonden om de definitieve stemming over het wetsvoorstel te vertragen. Er is nu een nieuwe juridische controle gevraagd aan de Raad van State. Maar het vertrouwen tussen twee van de drie gespreksleiders in de formatie blijft ook vandaag verstoord. 

De relancepolitiek is het allerbelangrijkste en mag niet doorkruist worden door zaken die voor een of andere partij gevoelig liggen

CD&V-voorzitter Joachim Coens

"We zitten in een globale economische crisis", zegt Joachim Coens in "De ochtend" op Radio 1, twaalf uur na de stemming in het federaal parlement over de abortuswet. "De relancepolitiek is het allerbelangrijkste en dat mag niet doorkruist worden door zaken die voor een of andere partij gevoelig liggen. Als dat niet kan is het vertrouwen geschonden." Bouchez zal zich dus moeten engageren om enkel over economische zaken te praten, en de abortuswet voorlopig te laten rusten. 

Voorlopige radiostilte bij de anderen

Bouchez zelf wil trouwens voorlopig niet reageren op de uitspraken van Coens, al verdedigt hij op Twitter nog steeds zijn standpunt dat om "niet te plooien voor rechts-conservatief Vlaanderen". Ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert reageert voorlopig niet.

Conner Rousseau, de voorzitter van de SP.A met wie de gesprekken nu zijn opgeschort, doet er evenzeer het zwijgen toe, al laat zijn partij weten dat ze hopen dat de ruzie snel bijgelegd wordt. Ze kijken uit naar een gesprek over de inhoud, waar ze naar eigen zeggen al drie weken op wachten. 

Het is nu afwachten wat de reactie van Bouchez zal zijn. Hij gaf gisteren in "Terzake" al weinig verzoenlijke commentaar op Coens. “Zolang we geen regering hebben, ben ik voorzitter van een liberale partij. We zullen geen conservatieve partij worden om partners te plezieren. Ik respecteer mijn partners en ben altijd m’n afspraken nagekomen, maar als de procedure afgelopen is, wil ik de waarden van m’n partij respecteren en de belangrijkste waarde is vrijheid.”

Bekijk hier nog eens het gesprek met Georges-Louis Bouchez (MR), gisteren in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen