Blue Flag

Enkel in Middelkerke nog geen blauwe vlag: "Strand moet voldoen aan een heleboel criteria"

Aan de kust hebben 27 stranden een blauwe vlag, een internationaal kwaliteitslabel voor duurzaam toerisme en duurzame recreatie, gekregen. Die liggen verspreid over 9 kustgemeentes. Enkel in Middelkerke wappert er nog geen Blue Flag.

De Blue Flag is een internationaal kwaliteitslabel voor duurzaam toerisme en duurzame recreatie. Stranden, zwemvijvers en jachthavens kunnen zo'n Blue Flag krijgen. Aan onze kust zijn er nu 27 stranden met een blauwe vlag. Enkel in Middelkerke wappert er nog geen. Niet omdat de waterkwaliteit slecht is, die is zelfs verbeterd, maar omdat er nog een aantal criteria gecheckt moeten worden.

"Om zo'n Blue Flag te krijgen, is niet alleen de waterkwaliteit belangrijk", zegt Simon Reijniers van Blue Flag. "Het strand moet voldoen aan een heleboel criteria. Er moeten redders staan bijvoorbeeld, er moet een EHBO-post zijn, er moet een plek zijn waar je je afval kan sorteren, en zoveel meer." 

De Blue Flag draait niet alleen om de waterkwaliteit. Er zijn 33 criteria waaraan het strand moet voldoen

Simon Reijniers van Blue Flag

Wereldwijd wapperen er ruim 4.500 Blue Flags in 44 landen: van Zuid Afrika tot Zweden, van de Bahama’s tot Rusland. In ons land vind je er 19. Ook aan de zwemzone in de Gavers in Harelbeke wappert zo'n blauwe vlag. 

Meest gelezen