(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Eerste geneesmiddel tegen corona is voorlopig goedgekeurd door Europa, "maar waarschijnlijk geen wondermiddel"

De Europese Commissie heeft een voorlopige toelating verleend aan remdesivir, een geneesmiddel dat oorspronkelijk werd ontwikkeld tegen ebola maar nooit werd goedgekeurd. Het is het eerste medicijn dat op Europees niveau wordt toegelaten voor de behandeling van Covid-19. Toch benadrukken artsen dat het waarschijnlijk geen wondermiddel is.

De voorlopige toelating van remdesivir komt er via een versnelde procedure. Vorige week had het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) al een positief advies afgeleverd voor de behandeling van Covid-19-patiënten met remdesivir.

"Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen het coronavirus. Dit toont de Europese vastberadenheid om snel te schakelen wanneer nieuwe behandelingen beschikbaar worden", verklaarde eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides. 

Normaal neemt de hele procedure meer dan 2 maanden in beslag, maar in medische noodsituaties kan dat sneller. Die regeling maakt het mogelijk om sneller toegang te bieden tot nieuwe medicijnen "die tegemoetkomen aan een onvervulde medische behoefte".

In zo'n gevallen kan het EMA op basis van minder volledige informatie een medicijn voor toelating aanbevelen indien de voordelen groter zijn dan de nadelen. De toelating voor remdesivir is voorlopig beperkt tot eind dit jaar. Tegen dan moet er meer duidelijkheid zijn over hoe effectief het middel is en over eventuele bijwerkingen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Geen wondermiddel

Remdesivir is een antiviraal middel dat de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes afremt. Het kan dus niet preventief worden toegediend. Remdesivir werd al uitgetest tegen andere coronavirussen zoals SARS en MERS en is ook werkzaam tegen ebola. 

Uit recente studies blijkt remdesivir nu ook te werken bij ernstig zieke COVID-19-patiënten. Zo bleek uit Amerikaans onderzoek bij 1.063 patiënten dat patiënten die remdesivir kregen zo'n 4 tot 5 dagen sneller het ziekenhuis konden verlaten. Ze genazen 31 procent sneller dan de patiënten die een placebo kregen. Het is nog onbekend of het geneesmiddel ook geschikt is voor patiënten die er minder slecht aan toe zijn.

Wij hebben al één patiënt behandeld met remdesivir en die patiënt is effectief genezen. Maar onmogelijk om conclusies te trekken

Stoffel Lamote, anesthesist AZ Groeninge in Kortrijk

En ook in Belgische ziekenhuizen is remdesivir al toegediend bij ernstig zieke patiënten. "We hebben een beperkte hoeveelheid van het middel gekregen van de producent", vertelt Stoffel Lamote, anesthesist in het AZ Groeninge in Kortrijk, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat gebeurt zo met geneesmiddelen die veilig zijn, maar waarvan de werkzaamheid nog niet helemaal is bewezen."

"Wij hebben tot nog toe nog maar 1 iemand behandeld met remdesivir. Die patiënt is effectief genezen, maar het is moeilijk om op basis daarvan conclusies te trekken over de werkzaamheid van het geneesmiddel", zegt Lamote. "Waarschijnlijk is dit niet hét wondermiddel waarop we zitten te wachten."

Een Chinese wetenschappelijke studie bijvoorbeeld toonde geen voordelen aan. Er zijn ook geen bewijzen dat remdesivir overlijdens kan vermijden. De Wereldgezondheidsorganisatie wil de komende weken een analyse van de lopende studies publiceren.

Vorige maand raakte ook al bekend dat dexamethason, een oud geneesmiddel tegen reuma, het aantal sterfgevallen door corona met een derde kan doen dalen.

Verenigde Staten kochten al grote hoeveelheden dosissen op

De Europese Commissie onderhandelt intussen wel al met producent Gilead Sciences om voldoende dosissen van het medicijn te reserveren voor de lidstaten. Dat raakte bekend nadat de Verenigde Staten hadden aangekondigd dat ze zowat de volledige productie van de komende maanden hadden aangekocht.

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA gaf eerder al versneld toestemming voor het gebruik van remdesivir voor de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. En ook in Japan gebeurde dat al.

Herbeluister het gesprek uit "De wereld vandaag" over de goedkeuring voor remdesivir:

Meest gelezen