Edouard Philippe (L) en Jean Castex (R)
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Franse premier Edouard Philippe biedt ontslag aan van zijn regering, Jean Castex benoemd tot nieuwe premier

Jean Castex, die de afgelopen maanden Frankrijk uit de lockdown haalde, is benoemd tot de nieuwe Franse premier. Hij volgt Edouard Philippe op, die vanochtend zijn ontslag aanbood. Met de wissel wil president Macron een nieuwe koers varen na tegenvallende lokale verkiezingen.

Een grote eer, maar tegelijk ook een moeilijke taak. Met die woorden nam Edouard Philippe afscheid van het Frans premierschap. Jean Castex, tot voor kort een nobele onbekende, neemt de fakkel over en wordt de nieuwe Franse premier. Opvallend detail: Castex werd enkele maanden geleden nog door Philippe zelf aangeduid als verantwoordelijke om Frankrijk uit de lockdown te leiden.

Tijdens de officiële machtswissel in Parijs noemde Jean Castex zijn benoeming "het begin van een nieuwe fase die bepaald zal worden door een nieuwe context", een verwijzing naar de impact van de coronacrisis: "De gezondheidscrisis is helaas nog niet voorbij. De economische en sociale crisis is er ook al. Onze prioriteiten zullen moeten worden aangepast. We moeten de natie meer dan ooit samenbrengen om de crisis te bestrijden."

Na de aanstelling van Castex als nieuwe premier is de verwachting dat ook de andere ministerposten herschikt zullen worden, al is het niet uitgesloten dat bepaalde ministers ook in de nieuwe regering terugkomen. Met een nieuwe ploeg hoopt president Macron zijn presidentschap te herlanceren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Macron is nu aan zet om een nieuwe regeringsploeg samen te stellen en dat gaat veel zeggen over de koers die hij de komende twee jaar nog gaat varen", zegt correspondent Frank Renout vanuit Parijs. Het ontslag van de regering komt niet volledig onverwacht. De partij van president Macron kon bij de lokale verkiezingen in juni niet overtuigen en moest toezien hoe vooral de groene partij kiezers kon overtuigen.

President Macron (L), Edouard Philippe (R)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Juridisch onderzoek naar Edouard Philippe

Intussen is er in Frankrijk ook een gerechtelijk onderzoek ingesteld tegen voormalig premier Philippe en de twee Franse ministers van Volksgezondheid die verantwoordelijk waren voor de aanpak van de coronacrisis.

Sinds het begin van de crisis waren er zo'n 90 klachten ingediend tegen de ministers, 53 daarvan zijn nu onderzocht door Hof van Justitie. Het grootste deel van die klachten zijn onontvankelijk verklaard of gesloten. Maar voor negen klachten kondigt de Franse procureur-generaal nu toch een juridische onderzoek aan. Alle klachten hebben betrekking op het "niet bestrijden van een ramp".

Onze correspondent in Frankrijk, Frank Renout, analyseerde het ontslag van de Franse premier Philippe in "Het Journaal". Bekijk het hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen