AFP or licensors

In Turkije start proces tegen Saoedische moordenaars journalist Khashoggi

In Turkije begint een rechtszaak tegen een 20-tal Saoedi's die worden beschuldigd voor hun rol in de moord op de Soedische journalist Jamal Khashoggi, twee jaar geleden. Die werd vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Zijn lichaam is nooit teruggevonden. De 20 beklaagden zijn leden van Saoedische veiligheidsdiensten, maar zitten intussen alweer in eigen land. De openbare aanklager in Turkije vraagt levenslange celstraffen. 

Ahmed al-Asiri, voormalig onderdirecteur van de Saoedische inlichtingendiensten, en Saud al-Qahtani, een voormalig adviseur van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, worden beschuldigd van het "aanzetten tot moord met voorbedachten rade met monsterlijke bedoelingen". Achttien anderen worden beschuldigd van het uitvoeren van de moord.

De openbare aanklager wil verstrengde levenslange gevangenisstraffen voor hen allemaal, de zwaarst mogelijke straf in Turkije.

Volgens de CIA gaf kroonprins Bin Salman zeer waarschijnlijk de opdracht de moord
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Jamal Khashoggi, die schreef voor de Washington Post, werd vermoord toen hij op 2 oktober 2018 het Saoedische consulaat van Istanboel binnenging. Hij wou daar documenten ophalen voor zijn huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz, die hem buiten opwachtte. Zijn lijk is nooit gevonden. De journalist leunde aanvankelijk bij het Saoedische bewind aan, maar stelde zich later kritisch op.

In december vorig jaar maakte Saoedi-Arabië bekend dat vijf mensen de doodstraf kregen voor de moord op Khashoggi. In mei zeiden zijn zonen dat ze zijn moordenaars vergaven.

De zonen van Khashoggi aanvaarden excuses van Koning Salman en de kroonprins

Meest gelezen