Video player inladen...

Kenia gaat sprinkhanen duurzaam bestrijden door ze op te eten - maar ook met biologische sproeistoffen

Wetenschappers in Kenia voeren met succes experimenten uit om de sprinkhanenplaag in hun land langs milieuvriendelijke weg in te dijken. De beste resultaten verkregen ze door de insecten met biopesticiden te lijf te gaan. Opvallend is dat de beestjes opeten steeds meer aangemoedigd wordt.

Om de zwermen sprinkhanen te bestrijden die Oost-Afrika nu al maanden teisteren, wordt op grote schaal onderzoek gedaan naar duurzame methodes. Zo hebben de onderzoekers van het International Centre of Insect Physiology and Ecology (ICIPE) in de Keniaanse hoofdstad Nairobi onder meer een sproeimiddel ontwikkeld op basis van een bestanddeel van een specifieke schimmel, Metharizium acridum. Daarmee kunnen sprinkhanen gedood worden zonder andere dieren in gevaar te brengen. Het gebruik van dit sproeimiddel wordt nu over heel Oost-Afrika verspreid. Intussen wordt ook verder getest met een 500-tal andere schimmels en bacteriën om mogelijk andere werkzame bestanddelen te vinden voor nieuwe sproeistoffen.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De Keniaanse wetenschappers hebben ook tests verricht met de geur die sprinkhanen verspreiden als communicatiemiddel. Zo proberen ze de insecten te desoriënteren zodat ze elkaar gaan aanvallen, wat erop neerkomt dat ze elkaar opeten.

Bekijk hier beelden van de research in het Keniaanse instituut (lees verder onder de video):

Video player inladen...

Een laatste milieuvriendelijke oplossing, die weliswaar minder snel resultaten biedt maar toch steeds meer naar voren geschoven wordt, is de beestjes opeten. Ze zijn rijk aan proteïnen en zijn niet moeilijk te vangen. Gekende bereidingen zijn koken, roosteren, malen en verwerken. Regelmatig organiseert het ICIPE evenementen om de praktijk ingang te doen vinden. In het cafetaria van het instituut staan ze steevast op het menu, gebakken in spiesjes of onder een slaatje gemengd.

Volgens de Wereldbank zal de sprinkhanenplaag in Oost-Afrika en Jemen dit jaar naar schatting 8,5 miljard dollar kosten.

Meest gelezen