Flickr Commons / Natalie Tapson

Van Koning Leopold naar Wunaamin Miliwundi: ook bergketen in Australië krijgt nieuwe naam

Het Koning Leopold-gebergte, een bergketen in het afgelegen noordwesten van Australië, heeft een nieuwe naam gekregen. De nieuwe naam, Wunaamin-Miliwundi, kwam er na overleg met de Aboriginals in de regio.

Geloof het of niet, maar ook in Australië zijn er plaatsen naar de voormalige Belgische koning Leopold II vernoemd. Een hele bergketen zelfs, in het afgelegen noordwesten van het land. En ook in Australië moet Leopold II er nu aan geloven.

Enkele weken geleden, in een periode dat het Black Lives Matterprotest in verschillende landen in volle hevigheid woedde, maakte de regioregering van Western Australia al bekend dat ze de naam van het Koning Leopold-gebergte wilde veranderen, wegens de verwijzing naar "een tiran die veel Afrikanen heeft afgeslacht".

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Die nieuwe naam is er nu: voortaan heet het gebergte Wunaamin-Miliwundi Ranges. De nieuwe naam werd gekozen na overleg met de Aboriginals die in de regio wonen. "Het is een combinatie van de namen die de Ngarinyin en Bunuba (twee traditionele bevolkingsgroepen, red.) voor de bergketen gebruiken", zei Ben Wyatt, minister van Land en Aboriginalzaken van Western Australia.

"De nieuwe naam is gewoon veel geschikter voor wat die bergketen is en wat ze vertegenwoordigt als een belangrijk herkenningspunt van Kimberley." De bergketen is meer dan 500 kilometer lang en loopt door het grondgebied van verschillende Aboriginalgroepen in het westen en midden van Kimberley, een ruig natuurlandschap in het noorden van Western Australia.

Ontdekkingsreiziger

Koning Leopold II is naar verluidt nooit in Australië geweest, vanwaar dan die vreemde naam voor het gebergte? Daar zit de Australische ontdekkingsreiziger Alexander Forrest achter. Hij noemde het gebergte in 1879 naar de toenmalige Belgische koning vanwege Leopolds "grote interesse in expedities".

Forrest, zelf van Western Australia, werkte destijds als landmeter voor de regering en zwierf in die hoedanigheid door de vele afgelegen natuurgebieden in het westen van het land. Ook enkele andere bergketens werden door Forrest naar toenmalige Europese vorsten vernoemd.

Meest gelezen