HANS PUT

Geen grote bedevaart naar Lourdes maar “Bedevaart naar Heppeneert is ook mooi”, zegt bisschop Hoogmartens

Er is deze zomer geen grote georganiseerde bedevaart naar Lourdes vanuit Limburg. Dat schetst de ernst van de coronacrisis ten volle zegt de Limburgse bisschop Hoogmartens.  Maar je geloof belijden en op bedevaart gaan kan ook dicht bij huis. In het middagprogramma van Radio 2 Limburg blikt de bisschop terug op de coronacrisis.

Bisschop Hoogmartens kijkt met gemengde gevoelens terug naar de lockdown. Hij is in tegenstelling tot veel andere mensen wel blijven doorwerken tijdens de lockdown. Hij zat dan wel meestal alleen op zijn kantoor. “Er moest veel geregeld worden, en heel veel medewerkers zaten met vragen waar we een antwoord op moesten geven. Dus ik had mijn handen meer dan vol.”

Telefoonrekening

De bisschop had in zijn hand ook bijna permanent een telefoon: “Mijn telefoonrekening is serieus de hoogte in gegaan. Ik heb bijna onafgebroken gebeld met mensen. Vaak waren dat diepe gesprekken over de grote levensvragen. In crisistijd praat je al sneller over leven en dood. Zeker als je weet dat mensen met leed en onzekerheid worden geconfronteerd.”

Van Lourdes naar Heppeneert

Elk jaar zakken honderden Limburgse gelovigen af naar Lourdes, op bedevaart. Maar dat kan dit jaar niet doorgaan. Bedevaarten zijn in alle uithoeken van de wereld geschrapt zolang er geen goed verweer is tegen het coronavirus. Maar gelovigen hoeven het ook niet altijd zo ver te zoeken zegt de bisschop: “Ga eens naar Heppeneert, of naar Tongeren, of naar het Koersels Kapelleke… Dat zijn mooie plaatsen dichtbij huis waar je fijn kan bidden.” Die kan je zelfs bereiken met de fiets. Want ook dat was één van de activiteiten waar de bisschop van genoten heeft tijdens de lockdown.

HANS PUT

Meest gelezen