Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Van Ranst raadt aan om altijd een mondmasker mee te nemen

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) raadt aan om altijd een mondmasker mee te nemen. “Wanneer je ergens naartoe gaat, het maakt niet uit waar, is het het beste om gewoon een mondmasker bij te hebben, zodanig dat wanneer het heel druk wordt, je het mondmasker kan opzetten.” 

Tijdens de lockdown zei Van Ranst nog dat een mondmasker dragen niet nodig was als je anderhalve meter afstand kon bewaren. Maar in de huidige fase van de coronacrisis raadt hij het sterk aan. Samen met viroloog Steven Van Gucht had hij het graag verplicht gezien  op openbare plaatsen, maar daarin is de politiek de virologen niet gevolgd.

Neem altijd een mondmasker mee, zodanig dat wanneer het heel druk wordt, je het op kan zetten.

Dan maar sterk aanraden dus. “Het wordt drukker in de warenhuizen, op de markten, eigenlijk overal, want mensen komen meer buiten”, stelt Van Ranst vast. Door de groeiende drukte kunnen we in situaties terechtkomen waarin we het niet meer zeker kunnen zijn dat we anderhalve meter afstand kunnen houden. Daarom  raadt Van Ranst aan om altijd een mondmasker mee te nemen, “zodanig dat wanneer het heel druk wordt, je het op kan zetten.”

Hoewel het aantal besmettingen blijft dalen, waarschuwt de viroloog er tot slot voor dat het virus niet veranderd is en het nog altijd even besmettelijk is. “Er is gewoon minder virus., Maar wanneer je dat virus tegenkomt, heb je nog altijd een even grote kans om er ziek van te worden, in het ziekenhuis terecht te komen, op de afdeling intensieve zorg terecht te komen, om beademd te worden, om dood te gaan. Dat is niet veranderd.”

Bekijk het gesprek met Marc Van Ranst uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

"Wonde die nooit weggaat": bewoners, familieleden en medewerkers getuigen over coronachaos in woonzorgcentra

Tijdens de coronacrisis gingen verschillende woonzorgcentra in Vlaanderen gebukt onder chaos, zeker de eerste weken. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse Ombudsdienst. Medewerkers, bewoners en familieleden getuigen over schrijnende situaties. "Dit mag nooit meer gebeuren", klinkt het unisono. 

Lees meer in dit artikel: 

Filmliefhebbers komen aan hun trekken in drive-inbioscoop in Maldegem

In Maldegem, in Oost-Vlaanderen, verzamelden 200 auto's om er naar een film te kijken. Net als in de film. 

Bekijk het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meer dan 50.000 gevangenen in de VS besmet met coronavirus

Het aantal gedetineerden in de VS dat positief getest is op het coronavirus, is ruim boven de 50.000 gestegen. Eind vorige maand waren maar liefst 52.649 gevangenen besmet met het virus. Zeker 616 gevangenen zijn overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat blijkt uit tellingen van The Marshall Project, een nieuwsproject dat zich focust op nieuws over justitie.

Ook het gevangenispersoneel blijft niet gespaard: 11.180 werden besmet met het virus, 43 medewerkers overleden aan de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. 

Vorige maand nam het aantal besmettingen eerst af, maar tegen het einde van de maand begon het aantal weer stijgen, vooral in Arkansas, Californië en Texas.

Air France schrapt 7.580 banen voor eind 2022

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France schrapt tegen eind 2022 7.580 banen, zowel bij Air France zelf als bij haar regionale dochtermaatschappij Hop!. Het bedrijf heeft cijfers die al enkele dagen rondgaan in vakbondskringen bevestigd.

Bij Air France zelf moeten 6.550 banen verdwijnen, goed voor 16 procent van het totale aantal. 3.500 daarvan zou via natuurlijke afvloeiingen moeten gebeuren. Bij dochtermaatschappij Hop! zouden nog eens 1.020 banen verdwijnen, goed voor 42 procent van het totale aantal banen daar.

Air France, dat deel uitmaakt van de Frans-Duitse groep Air France-KLM heeft naar eigen zeggen 15 miljoen euro per dag verloren op het ergste moment van de coronacrisis. De maatschappij zag haar inkomsten dalen met 95 procent. Het bedrijf voorspelt dat het luchtverkeer mogelijk pas vanaf 2024 weer op het niveau van 2019 zal zitten.

AFP or licensors

Hoe verlopen de processen tegen mensen die de coronamaatregelen negeerden?

Videospeler inladen...

België kandidaat om EU-voorraad mondmaskers te stockeren

VKA

In maart besliste de Europese Commissie om een Europees voorraad van beschermend materiaal zoals mondmaskers aan te leggen. Verschillende landen (onder meer België) kampten toen met een tekort aan mondmaskers, omdat ze geen eigen voorraad (meer) hadden. Door een centrale Europese voorraad aan te leggen, die dan verdeeld kan worden over landen die het nodig hebben, wil de Europese Commissie voorbereid zijn op een tweede coronagolf. Ze trok hiervoor 50 miljoen euro uit.

De Commissie lanceerde een oproep naar lidstaten die bereid zijn om de stockage ervan op zich te nemen: de Commissie zou 90 procent van de kosten dragen, de overige 10 procent moet door de betrokken lidstaat betaald worden.

België is kandidaat om een deel van deze Europese voorraad te stockeren. Federaal minister Philippe De Backer (Open VLD), die tijdelijk belast is met het aanleggen van eigen strategische voorraad voor België, verwacht dat de Europese Commissie hier in augustus over beslist.

Een woordvoerder van de Europese Commissie laat weten dat er ook nog andere lidstaten kandidaat zijn. Welke lidstaat gekozen wordt, hangt volgens de Commissie af van het voorstel dat de lidstaat doet (welk type van materiaal, de hoeveelheid, de kwaliteit). Ook de ligging is een belangrijk criterium, want het is de bedoeling dat de voorraad, wanneer het nodig is, snel ter plaatse geraakt.  De hele Europese voorraad zal ook niet op één plaats worden gestockeerd, maar op verschillende plaatsen. De Commissie sloot al contracten met Roemenië en Duitsland, die elk een deel van de Europese voorraad gaan stockeren.

Engeland heft zelfquarantaine op voor reizigers uit 60 landen

Wie vanuit België naar Engeland reist, zal vanaf 10 juli niet langer 14 dagen in zelfquarantaine moeten gaan. 

Ons land staat namelijk op een lijst van landen die door de Engelsen veilig geacht worden. Opvallende afwezigen op de lijst zijn de Verenigde Staten en Zweden. Ook Portugal staat niet op de bewuste lijst. "Absurd", reageert de Portugese minister van Buitenlandse Zaken op Twitter, aangezien het Verenigd Koninkrijk 28 keer meer doden heeft door het coronavirus dan Portugal.

Let wel het gaat voorlopig enkel om Engeland en niet het volledige Verenigd Koninkrijk. Daarover zullen de Britten binnenkort ook communiceren.

De volledige lijst van veilige landen en de precieze voorwaarden zijn hier te vinden.

Opnieuw naar de kermis

In Assenede in Oost-Vlaanderen opent straks een van de eerste kermissen, sinds de corona-epidemie.

Geen negatieve impact van corona op studieresultaten van hogeschoolstudenten

De studieresultaten aan de Vlaamse hogescholen lijken ondanks corona goed mee te vallen. In sommige opleidingen hebben studenten het zelfs beter gedaan dan vorig jaar. Dat blijkt uit een belronde van onze redactie met enkele Vlaamse hogescholen. Ook bij de eerstejaarsstudenten waar gevreesd werd dat zij het erg moeilijk zouden hebben met het afstandsonderwijs wegens corona, tonen de eerste analyses geen negatieve impact op de studieresultaten, zegt Maaike Teirlinck van de HoGent: “Meer zelfs, we stellen vast dat er opmerkelijk meer eerstejaarsstudenten hebben deelgenomen aan de examens en met succes, want meer studenten zijn ook geslaagd per vak”.

De lat niet lager, maar wel anders

Alle hogescholen die we hebben gebeld verzekeren dat ze de lat niet lager hebben gelegd, en de punten ook niet hebben opgetrokken. “We hebben de lat anders gelegd, verwoordt Candice De Windt, directeur onderwijs van de Odisee-hogescholen het. “ We hebben gekozen voor online-evalueren, maar niet voor klassieke examens  online. We zijn echt gegaan voor vernieuwende examens, veel meer casus-gebaseerd, veel meer probleemgestuurd leren,  en zo meer om echt onze studenten op verschillende vaardigheden en skills en theoretisch te kunnen toetsen”. 

Meer bachelor-proeven op tijd en vaak van hogere kwaliteit

Omdat voor veel hogescholen digitale examens vaak nieuw waren, kwamen er ook proefexamens om technisch alles te testen. Veel studenten hebben daaraan meegedaan en daardoor waren ze goed voorbereid. De hogescholen wijzen er ook op dat hun docenten veel inspanningen hebben geleverd om hun studenten tijdens het afstandsonderwijs goed te begeleiden. Maar ook de studenten hadden tijdens de lockdown  meer tijd om  met hun studie bezig te zijn. En dat blijkt ook: er zijn meer bachelor-proeven op tijd ingediend en de kwaliteit ervan lag vaak ook hoger, luidt het.