#LoveIsNotTourism: "Langeafstandsrelaties is geen toerisme, ik wil gewoon koffie kunnen drinken met mijn lief"

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor koppels met een langeafstandsrelatie. Door de gesloten grenzen zijn sommigen al maanden van elkaar gescheiden. Zij vragen nu meer aandacht voor hun situatie. Op Twitter is de hashtag #LoveIsNotTourism en #LoveIsEssential aan een sterke groei bezig.

Door het coronavirus zijn er duizenden koppels, met een verschillende nationaliteit, die elkaar al maanden niet kunnen zien. Ze worden gescheiden door landsgrenzen. Omdat ze ongehuwd zijn en/of omdat sommige grenzen nog gesloten zijn, kunnen ze elkaar momenteel niet bezoeken.

Sinds 15 juni is het opnieuw toegelaten om vanuit België te reizen naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. Niet-noodzakelijke reizen buiten deze landen blijven vooralsnog verboden. Dat maakt dat veel ongehuwde koppels met een partner in een ander land gescheiden blijven. 

De Belgische Hannah Maes is één van hen. Haar Amerikaanse vriendin, met wie ze al anderhalf jaar samen is, woont momenteel in New York. In januari zagen ze elkaar voor het laatst.

"Dit gaat niet over toerisme. Dit gaat over liefde"

"Waar ik het op dit moment heel moeilijk mee heb is dat alle discussies over grenzen over toerisme gaan. Maar dit is géén toerisme, dit gaat over liefde. Dit is geen toeristisch bezoek", zegt Hannah Maes. "Ik vind het moeilijk om te horen dat mensen heel makkelijk zelf op reis mogen vertrekken. Ik wil niet op reis. Ik wil ’s ochtends gewoon mijn koffie met mijn lief kunnen drinken."

Ik wil niet op reis. Ik wil ’s ochtends gewoon mijn koffie met mijn lief kunnen drinken.

Hannah Maes

"Het is voor iedereen een hele rare en angstaanjagende periode geweest. Een langeafstandsrelatie is altijd heel erg moeilijk en ze wordt nu nog tienduizend keer moeilijker gemaakt omdat er geen perspectief is." 

Volgens Hannah is het perfect mogelijk om een balans te vinden tussen de aandacht voor de volksgezondheid en het essentiële karakter van een partnerbezoek. Zo ziet Hannah het bijvoorbeeld zitten om zelf op te draaien voor haar coronatest of om voor even in quarantaine te gaan. 

Een langeafstandsrelatie is altijd heel erg moeilijk en ze wordt nu nog tienduizend keer moeilijker gemaakt omdat er geen perspectief is.

Hannah Maes

Zoals Hannah zijn er duizenden koppels. Omdat ze niet getrouwd zijn, hebben ze geen rechten om elkaar momenteel op te zoeken en een toeristisch visum kan niet want het is geen essentiële verplaatsing.

#LoveIsNotTourism populair op Twitter

Op sociale media wint de hashtag #LoveIsNotTourism en #LoveIsEssential daarom aan populariteit. Verschillende koppels vragen aandacht en oplossingen voor hun situatie. 

Zij krijgen nu bijval op Twitter van Europees Commissaris van Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson: "Ik wil me rechtstreeks richten tot de toegewijde #LoveIsEssential campagne en deze ondersteunen. Ik roep de autoriteiten van de lidstaten en  reisorganisaties op om een zo breed mogelijke definitie van partnerschappen toe te passen."

Denemarken: verklaring op erewoord

In Denemarken kan het wel al. Daar kunnen burgers via een verklaring op erewoord hun buitenlandse partner op bezoek laten komen. Hannah hoopt dat er binnenkort een gelijkaardig initiatief in België komt. 

Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht. Volgende week zal de Belgische regering zich verder beraden over de lijst van landen en reisadviezen. 

Meest gelezen