Minder bezoek op de kraamafdeling, ook na de coronacrisis: “De rust is belangrijk voor moeder en kind”

De afgelopen maanden kregen pas bevallen moeders minder bezoek in het ziekenhuis. Door de coronacrisis was dat niet mogelijk. Nu willen de ziekenhuizen ook nà de coronacrisis minder bezoekers op de kraamafdeling.

De vroedvrouwen merken dat zowel de moeders als de baby's het veel beter doen, nu er minder bezoek toegelaten is. En daarom willen ze, ook na de coronacrisis, het aantal bezoekers verminderen op de kraamafdeling. Dat merken ze ook in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Gynaecoloog Annick Schreurs: “Ik denk dat sowieso broertjes en zusjes het recht hebben om naar de baby te komen kijken. Hetzelfde geldt voor de oma’s en de opa’s en eventueel de peetouders. Maar of we nog in de toekomst nog iedereen zullen toelaten, dat moeten we nog bekijken.”

Minder bezoek is een positieve zaak

Gynaecoloog Annick Scheurs

Tijdens de coronacrisis werden de afdelingen noodgedwongen gesloten, maar dat had een positief effect. Annick Schreurs: “We denken dat het voor het welzijn van de moeder en het kind toch wel belangrijk is dat ze hun rust hebben. We hebben dat de afgelopen maanden gezien en dat was een positieve zaak.”

De verschillende Limburgse materniteiten gaan na de zomervakantie overleggen en allemaal dezelfde regeling toepassen, om te voorkomen dat zwangere vrouwen naar een ander ziekenhuis willen gaan om te bevallen omdat daar wel meer bezoek toegelaten wordt.

Charlotte Vangenechten uit Kuringen bevalt in november van haar tweede kindje. Haar eerste bevalling, van een dochter, was nog mét kraambezoek. "Ik ben toen bevallen met een keizersnede. Dat maakt het al heel intens. Diezelfde avond kregen we al van heel veel mensen bezoek, en die willen dan allemaal advies geven. Ik zou voorstander zijn van afschaffing van het kraambezoek. Je vrienden en familie hebben 9 maanden uitgekeken naar de geboorte, ze kunnen ook nog wel drie dagen extra wachten en thuis op bezoek komen."

Meest gelezen