Marie Bienaimé / BSIP

Ziekenhuizen willen ook na corona veel minder babybezoek: "Geen enkele mama gezien die toeloop aan volk gemist heeft"

Meerdere ziekenhuizen maken plannen om het bezoek voor pas bevallen mama's en hun baby in de materniteit fel te beperken of zelfs af te schaffen. Door de coronacrisis was bezoek de voorbije maanden sterk teruggeschroefd, en zowel de ziekenhuizen als de mama's hebben er de voordelen van gemerkt. "Ik heb de voorbije maanden heel veel pas bevallen moeders gezien, echt iedereen was unaniem. Er was meer rust, voor mama's en vroedvrouwen. Hieruit moeten we leren", zegt Marlene Reyns, voorzitter van de Vlaamse Beroepsorganisatie voor Vroedvrouwen.

Kraambezoek in het ziekenhuis, dat betekent doorgaans een glaasje bubbels, veel cadeautjes en veel enthousiasme. Maar ook veel mensen op een kleine kamer en weinig rust. Niet voor elke pas bevallen mama en haar baby is bezoek op de materniteit een fijne ervaring. Tijdens de coronacrisis de afgelopen maanden werd dat bezoek heel fel teruggeschroefd. Veel materniteiten hebben er de voordelen van gezien. In meerdere ziekenhuizen liggen dan ook plannen op tafel om kraambezoek sterk te beperken of volledig af te schaffen.

"Ik heb de voorbije maanden heel veel pas bevallen mama's gezien, en echt iedereen was unaniem. Geen bezoek, dat was een positieve ervaring, zowel voor mama's als voor vroedvrouwen. Er was meer rust in de materniteit, meer ruimte voor borstvoeding, meer ruimte voor zaken die focus moeten krijgen. Hieruit moeten we leren", zegt Marlene Reyns, vroedvrouw in het AZ-Nikolaas in Sint-Niklaas, maar ook voorzitter van de Vlaamse Beroepsorganisatie voor Vroedvrouwen (VBOV).

"Bezoek niet altijd aangenaam"

"Er zijn bepaalde situaties waarin dat bezoek niet aangenaam is. Je moet met iedereen een praatje maken, er is stress, er is druk op de schouders. En dat valt dan weg", zegt Reyns. Ook voor vroedvrouwen ondervonden dat het aangenamer werken was. "Als je een mama en haar baby komt verzorgen, en je moet eerst een kamer vol volk leeg krijgen, mensen die soms een glaasje op hebben, je krijgt dan al eens opmerkingen."

Dit wordt heel serieus genomen. Ik ben nog geen enkele hoofdvroedvrouw, nog geen enkel ziekenhuis tegengekomen die hier geen rekening mee wil houden.
Marlene Reyns, voorzitter Vlaamse Beroepsfederatie voor Vroedvrouwen (VBOV)

Het zeer beperkte bezoek is dus zowel voor de gezinnen als voor de ziekenhuizen zelf een positieve ervaring geweest. "Wij vangen als vroedvrouwen die signalen op en we geven die door aan het beleid. We hopen dat die gezamenlijke actie vruchten zal afwerpen." En daar lijkt het wel op, want veel ziekenhuizen willen het bezoek op de kraamafdeling ook na de coronaperiode aanhouden.

"Dit wordt heel serieus genomen. Ik ben nog geen enkele hoofdvroedvrouw, nog geen enkel ziekenhuis tegengekomen die hier geen rekening mee wil houden. Het is kijken hoe zoiets op langere termijn geïmplementeerd kan worden", zegt Reyns. Ook binnen de Vlaamse Vereniging voor Gynaecologie worden de plannen besproken. "Er is nog niets beslist, maar we zijn ermee bezig. Zeker is dat het een interessant discussiepunt zal worden", klinkt het in Het Nieuwsblad.

"Het zal niet meer de grote massa zijn"

Er is geen wettelijk kader. De afspraken worden per ziekenhuis bepaald en het is dan ook moeilijk om nu al te zeggen hoe kraambezoek er in de toekomst zal uitzien. "Ik wil niet vooruitlopen, maar ik zie wel wat nu ter discussie op tafel ligt. Een eerste stap is dat oudere broers en zussen op bezoek mogen, uiteraard. Dat begint nu ook al stilaan weer meer te mogen in de ziekenhuizen, in de versoepeling van de maatregelen", zegt Reyns.

Ik heb de voorbije maanden heel veel pas bevallen mama's gezien en ik ben nog geen enkele moeder tegengekomen die mij vertelde dat ze het bezoek gemist hadden.

Marlene Reyns, voorzitter Vlaamse Beroepsfederatie voor Vroedvrouwen (VBOV)

"In een tweede stap kunnen we kijken naar het toelaten van een aantal mensen waar ouders de keuze in kunnen hebben, die voor hen belangrijk zijn. Grootouders, peter of meter... Moet dat dan bijvoorbeeld met een code of een toegangspasje, dat is te bekijken. Belangrijkste is dat het weinig mensen zijn, en dat het mensen zijn die van belang zijn voor het gezin. We gaan waarschijnlijk nog wel mensen toelaten, maar het zal heel wat minder zijn dan voor de coronaperiode, niet meer de grote massa. Er zullen grote beperkingen gelden."

Wat met moeders die wél heel graag veel bezoek willen? "Ik heb de voorbije maanden heel veel pas bevallen mama's gezien en ik ben nog geen enkele moeder tegengekomen die mij vertelde dat ze het bezoek gemist hadden. Ik denk echt niet dat ze zitten te wachten op een grote toeloop aan volk in het ziekenhuis", besluit Reyns.

Meest gelezen