Neerslag wit poeder in Beerse dat schade veroorzaakte bij auto's, blijkt krijt en kalk te zijn

In Beerse hebben heel wat inwoners de afgelopen week schade gemeld aan de lak van hun auto, verzoorzaakt door een wit poeder. De gemeente heeft contact opgenomen met verschillende bedrijven. Daaruit bleek dat er bij de firma Wienerberger de afgelopen maanden 2 incidenten zijn geweest waarbij er mogelijk wit poeder is vrijgekomen. 

Afgelopen week kreeg het lokaal bestuur Beerse tientallen meldingen van lakschade aan auto’s in de regio Den Hout Noord. Ondertussen liet de firma Wienerberger weten dat er bij hen de afgelopen maanden twee incidenten geweest zijn waarbij er mogelijk wit poeder werd uitgestoten. 

Op 18 maart kwam er tijdens een kleine herstelling aan de rookgasreiniger kalk vrij. In de week van 15 juni kwam bij het laden van een krijtsilo op de site van Wienerberger een relatief kleine hoeveelheid krijt in de omgeving terecht. Het systeem op de silo gaf geen foutmelding aan.

Niet schadelijk voor gezondheid

In kleine hoeveelheden is dat poeder niet schadelijk voor de gezondheid of voor de natuur. Wienerberger laat momenteel enkele stalen van het witte poeder onderzoeken.  Zo willen ze uitmaken wat het witte poeder is en wat de bron zou kunnen zijn van de neerslag. 

Inwoners van Beerse die door het incident schade aan hun voertuig hebben, worden aangeraden contact op te nemen met hun verzekeraar. Die kan op zijn beurt contact opnemen met Wienerberger.

Meest gelezen