Spotter2 (Wikipedia.org)

Nieuw ziekenhuis Tienen komt dan toch niet langs Hamelendreef, maar op site campus Sint-Jan

Het nieuw Regionaal Ziekenhuis H. Hart Tienen komt dan toch niet te liggen langs de Hamelendreef, maar wel aan de site van campus Sint-Jan aan de Houtemstraat. De locatie van de Hamelendreef is niet haalbaar omdat er daar een groot waterbufferbekken gebouwd moet worden.

De directie van het Heilig Hart ziekenhuis in Tienen maakte gisteren de definitieve locatie van het nieuw te bouwen ziekenhuis bekend. Lang werd gedacht dat het ziekenhuis opgetrokken zou worden langs de Hamelendreef. Maar dat plan gaat niet door. 

Door de aanleg van een groot waterbufferbekken was er te weinig oppervlakte over voor de bouw van een ziekenhuis

Hans Struyven, Directeur ziekenhuis Tienen

"Het was altijd de bedoeling om aan de Hamelendreef een waterbufferbekken aan te leggen", zegt directeur Hans Struyven. "Maar de Hamelendreef ligt op het laagste punt van Tienen. Dus het is een plaats waar het regenwater absoluut opgevangen moet worden, zodat de benedenstad niet onder water komt te staan. Maar door de klimaatopwarming merken we dat het almaar heviger regent, waardoor er berekend werd dat er daar meer en meer water opgevangen moest worden. Dus dat waterbufferbekken werd alsmaar groter en groter en de oppervlakte voor het ziekenhuis kleiner. En ook de financiële meerkost voor het bouwen van dijk heeft onze beslissing mede bepaald." 

Optie 2

Dus werd er nu gekozen voor de campus Sint-Jan. "Het is misschien wel de tweede optie, maar we zijn er ook heel blij mee", zegt directeur Struyven. "Bedoeling is daar één campus te bouwen, zodat we met nieuwe infrastructuur kunnen werken. Al zal het echter nog een tijdje duren alvorens we in het nieuwe ziekenhuis kunnen intrekken. We hopen van start te kunnen gaan binnen zes à zeven jaar, in 2026-2027.

Meest gelezen