Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Onrust na dood van populaire zanger in Ethiopië blijft aanhouden: al meer dan 80 doden bij protesten 

Bij protesten en rellen in Ethiopië naar aanleiding van de dood van een populaire zanger zijn eerder deze week meer dan tachtig mensen om het leven gekomen. Het blijft onrustig in Ethiopië. Het internet is afgesloten. 

Zanger en activist Hachalu Hundessa werd begin deze week doodgeschoten. “Hundessa was een politieke gevangene, en wordt gezien als het symbool van het Oromo-verzet tegen de vorige regering”, aldus correspondent Koert Lindijer. “Zijn dood was de lont in het kruitvat.” De regering schakelde daarop het internet af. 

Koert Lindijer: “Wie achter de moord op Hundessa zit, weten we niet, maar de moordenaars moeten geweten hebben dat dit tot geweld zou leiden. Hundessa was de stem van de Oromo.”

De Oromo zijn de belangrijkste etnische groep in Ethiopië en wonen hoofdzakelijk in de regio (kilil) Oromiya. 

Luchtbeeld van de Ethiopische hoofdstad
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De dag na zijn dood gingen woedende jongeren de straat op in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en in de omliggende regio. Ze staken autobanden in brand en blokkeerden straten, waarbij het tot hevige rellen met de ordediensten kwam. 

Oromo voelen zich verraden

“Dat komt omdat de Oromo historisch vaak slecht behandeld werden, ze hebben zich jarenlang bezet gevoeld. Het is een van de weinige Afrikaanse volkeren die bijna een eeuw lang gekoloniseerd zijn door een ander Afrikaans volk”, zegt Lindijer. “Ze hebben het gevoel dat hun cultuur hen is afgenomen.”

Oromo
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

“Hundessa was een erg bekende protestzanger die een belangrijke rol speelde bij de machtswisseling waarbij ruim twee jaar geleden Abiy Ahmed in 2018 aan de macht kwam”, zegt correspondent Lindijer. 

Abiy is een Oromo en voerde hervormingen door en liet politieke gevangenen en oppositieleden terugkeren uit ballingschap. Ook sloot hij vrede met Eritrea. Het leverde hem vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede op.

Achmed Abiy
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

“De Oromo verwachten véél meer van Abiy Achmed en willen dat hij de Oromo-agenda uitvoert”, zegt Lindijer. Onder meer door etnische spanningen heeft Abiy nog veel beloften niet waargemaakt.

“Abiy voert echter een meer centraal gerichte nationalistische politiek, om zo Ehtiopië samen te houden”, zegt Lindijer. “Dat wordt hem niet in dank afgenomen door de Oromo. De Oromo voelen zich verraden door Abiy Achmed. Die voelen zich in de eerste plaats Oromo”, aldus Lindijer.

Door de coronacrisis zijn de verkiezingen in Ethiopië voorlopig uitgesteld. 

Ethiopië
© IOM

Meest gelezen