Radio 2

Op scoutskamp in eigen provincie: scouts van Maasmechelen gaat op kamp in Zutendaal

De scoutsgroep Mastentop uit Maasmechelen gaat dit jaar niet op kamp naar de Ardennen, maar naar Zutendaal. Hun kampplaats in de Ardennen was te klein om alle leden op veilige afstand in tenten onder te brengen. En daarom hebben ze snel een grotere kampplaats dicht bij huis vastgelegd: in de bossen van Zutendaal. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. Hun reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangt de Limburger uit deze zomer? Wat houdt hem bezig?

Omwille van de coronamaatregelen was het niet haalbaar om naar de Ardennen te gaan, maar de scouts hebben niet veel nodig, want ze maken hun eigen kampen met palen en touw. Een lapje bos in Zutendaal waar ze mogen graven, een vuurtje stoken en natuurlijk wat elektriciteit is vaak al genoeg.

Oude bekende kampplaats biedt oplossing

Het lag niet voor de hand om het kamp deze keer te organiseren. "Goed twee weken voor ons kamp kregen we vanuit de Ardennen bericht dat we niet langer welkom waren met onze groep van 120 leden. Er was niet genoeg plaats om de bubbels op een veilige afstand te zetten”, weet Aeron. “Gelukkig konden we in Zutendaal terecht, de plek waar we met Pasen altijd gaan kamperen.” Ze belden naar de eigenaar Bart, die nog plaats had. Mits de nodige aanpassingen kan het kamp dan toch doorgaan.

Als ze opgaan in hun spel, bestaat corona niet meer. Opletten dus!

Anders dan vorige jaren is dat ze niet allemaal samen kunnen zitten rond het kampvuur. Om dat op te lossen krijgen alle groepen hun eigen bubbel met elk een eigen kampvuur. Zo blijft een belangrijk onderdeel van een scoutskamp toch nog aanwezig voor de 120 jongeren. “De kinderen uit de verschillende bubbels op veilige afstand houden, is de grootste uitdaging”, zegt Pieter. “Als ze opgaan in hun spel bestaat corona niet meer.”

Coronatent

Mocht het toch mis gaan, dan is er de coronatent. In die tent worden leden met symptomen opgevangen tot ze naar huis kunnen. "Gelukkig staat de tent nog leeg", lacht een scoutsleider.

Radio 2

Meest gelezen