Radio 2

Zwaanhofbeek Ieper opnieuw vervuild: "Vroeger was dit een paradijs voor vissers"

De Zwaanhofbeek in Ieper is alweer vervuild. Deze keer is het de grootste vervuiling in 2 jaar tijd. Het zou afkomstig zijn van een of meerdere bedrijven uit de buurt. Daardoor kleurt het water in de Zwaanhofbeek en in een deel van het kanaal Ieper-IJzer opnieuw grijs. 

De Zwaanhofbeek in Ieper ligt vlakbij de industriezone en is de laatste jaren wel vaker het slachtoffer van illegale lozingen. Vroeger was die plek een paradijs voor vissers, maar sinds 10 jaar blijft daar niet veel van over. "Na elke vervuiling zien we hier steeds minder vis", zegt visser Steve Salomez.

Na elke vervuiling is er steeds minder vis.

visser Steve Salomez

Jarenlang probleem

De vervuiling begon 10 jaar geleden. Toen werd heel wat dode vis aangetroffen in de zwaanhofbeek en in het kanaal. Sindsdien merken vissers wel vaker een grijs goedje op in het water. De vervuiling zou afkomstig zijn van een of meer bedrijven uit de buurt. 

Eindelijk bruikbare waterstalen

De stad Ieper doet er alles aan om de vervuiling op te sporen en kon voor het eerst bruikbare waterstalen nemen. "In het verleden kwamen de meldingen vaak te laat, waardoor de vervuiling al te veel vermengd was met het water", zegt schepen Valentijn Despeghel. "Nu is de samenwerking met Natuurpunt Westland en de hengelverenigingen echt goed. De stalen worden nu onderzocht en we hopen zo snel mogelijk de vervuiler te vinden." De stad doet via de politie ook een oproep naar tips en wil permanente sondes in het water plaatsen om de kwaliteit continu in de gaten te houden. 

Belangrijk voor drinkwater

De vervuiler snel opsporen is niet alleen belangrijk voor de vispopulatie en het ecosysteem, ook voor ons drinkwater. Het water van het kanaal Ieper-IJzer komt terecht in de IJzer. Daar doet het water ook dienst als drinkwater. "Hoe meer vervuiling er is, hoe meer moeite de Watergroep moet doen om het water drinkbaar te maken", zegt schepen Despeghel. "De lozingen vergroten ook het tekort aan drinkwater in periodes van langdurige droogte.”

Radio 2

Meest gelezen