Westtoer

Overzetboot Kobus over de Damse Vaart in Lapscheure populairder dan ooit

De overzetboot die je zelf moet bedienen met een draaiwiel bestaat al sinds 1993, maar tegenwoordig is het bootje over de Damse Vaart in Lapscheure erg in trek bij fietsers en wandelaars.

Begin jaren 90 wou toerismebedrijf Westtoer een fietsroute opstarten langs de Zeeuws-Vlaamse grens. De route moest ook Lapscheure in Damme verbinden met Sluis in Nederland. Daarom werd snel een overzetbootje ontworpen om makkelijk de Damse Vaart die daar tussen loopt, te kunnen oversteken. Bert Van Haecke is de bezieler van het veerbootje: "Vroeger namen zo'n 7.500 fietsers en wandelaars het bootje, intussen is dat een veelvoud geworden! Het is nu een scharnierpunt in het fietsroutenetwerk en ligt ook op het wandeltraject van de GR5 A West."

Bootje vol anekdotes

De overzetboot kreeg de naam Kobus: "De naam is eerder een grapje. Het verwijst eigenlijk naar Sint-Jacobus-de-Meerdere, de patroonheilige van Hoeke, hier wat verder. En ook naar Cornelius, het bekendste café van Lapscheure", vertelt Bert fier aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Bij strenge winters kan het voorvallen dat De Damse Vaart volledig dicht vriest. "Als het stevig vroor, dan waren de Nederlanders aan de grens al op hun ongemak. Als het ijs op de vaart dikker werd, werden we verwittigd dat de kabels van de overzetboot zo snel mogelijk verwijderd moesten worden en dan moest de boot aan wal blijven. Anders zouden de schaatsers tegen de kabels schaatsen."

Het veerpont Kobus is gratis, ook al omdat je het zelf moet bedienen. De provincie West-Vlaanderen staat in voor het onderhoud ervan. Vroeger probeerden kinderen wel een graantje mee te pikken van de boot, vertelt Bert: "De kinderen van de boerderij kwamen hier een zakcentje verdienen door als veermannen het bootje te bedienen."

Radio 2

Meest gelezen