Radio 2

Halle zet Leopold II terug op zijn sokkel met boodschap: “Halle zwicht niet voor vandalisme”

In Halle is het borstbeeld van Leopold II teruggeplaatst op zijn sokkel, nadat vandalen het hadden vernield. Onder het beeld hangt er een bord met de boodschap: "Halle zwicht niet voor vandalisme". 

Het borstbeeld van Leopold II in het Albertpark in Halle werd enkele weken geleden vernield door vandalen. Het beeld werd van zijn sokkel getrokken en besmeurd. Op dat moment woedde in ons land een hevige discussie rond het weghalen van standbeelden van onze voormalige koning. Aanleiding daarvoor waren de protesten tegen racisme en politiegeweld na de dood van George Floyd, een Amerikaanse zwarte man die door een politieagent werd gedood bij een uit de hand gelopen arrestatie.

Door het beeld terug te plaatsen willen we als stad het signaal geven dat vandalisme nooit het vertrekpunt kan zijn van een goed debat

Terwijl op sommige plaatsen in ons land, zoals Leuven en Gent, het standbeeld van Leopold II werd weggehaald, besliste het stadsbestuur van Halle om dat niet te doen. Daar werd het borstbeeld zelfs teruggeplaatst op met de boodschap: "Door het beeld terug te plaatsen willen we als stad het signaal geven dat vandalisme nooit het vertrekpunt kan zijn van een goed debat." 

Debat

Al wil dat niet zeggen dat de burgemeester het debat rond het borstbeeld niet wil aangaan. "Dat zullen we binnenkort doen", laat Marc Snoeck (SP.A) weten. "Wel zal er ook een extra bord komen met uitleg over Leopold II, maar voorlopig hebben we deze duidelijke boodschap geplaatst." 

Meest gelezen