Standbeeld Pepijn van Landen pronkt met nieuwe speer, 15 jaar nadat de oude opeens verdwenen was

Het beeld van Pepijn van Landen, dat voor het stadhuis in Landen staat, moet het al jarenlang zonder zijn speer stellen. Tot nu, want het hoofd van de technische dienst geeft na 15 jaar een nieuwe speer aan de Merovingische krijger.

Hoe of waarom Pepijn van Landen zijn speer plots verdween is tot op vandaag niet bekend. “Ongeveer 15 jaar geleden stelden we vast dat Pepijn zijn speer op mysterieuze wijze was verdwenen”, vertelt Burgemeester Gino Debroux aan Sonny in de middag op Radio 2 Vlaams-Brabant. “Dat was toch wel een grote tekortkoming in het straatbeeld van Landen. Daarom zijn we enorm blij dat Pepijn van Landen weer kan pronken met een nieuwe speer. De speer lijkt enorm hard op de vorige. Mensen gaan het verschil zeker niet merken.” 

Ook Schepen Gary Peeters, te zien op de foto naast het standbeeld, is tevreden. "Ik ben als schepen van erfgoed en cultuur bijzonder fier dat Pepijn weer mag pronken met zijn prachtige speer. Mijn naam Gary is afgeleid van het Germaanse Gerard en betekent zoveel als sterk met de speer.”

Bedenkelijk verleden?

Burgemeester Gino Debroux denkt niet dat Pepijn van Landen zijn speer werd gestolen om dezelfde reden waarom de standbeelden van Leopold II vandaag worden beklad en vernield. “15 jaar geleden waren mensen daar nog niet mee bezig. Bovendien heeft Pepijn van Landen niet zo’n bruut verleden als sommige andere historische figuren”, aldus Debroux.

Meest gelezen