Video player inladen...

Plooien gladgestreken tussen CD&V en MR over abortuswet: federale regeringsonderhandelingen kunnen hervat worden

De drie voorzitters Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open VLD) en Georges-Louis Bouchez (MR) gaan door als gespreksleiders van de onderhandelingen over een nieuwe federale regering. Dat is beslist na een crisisberaad. Gisteren was er een aanvaring tussen Coens en Bouchez over een nieuwe, soepelere abortuswet die in het parlement werd gestemd. Ethische dossiers zoals abortus zullen nu niet meer in het parlement, maar tijdens de onderhandelingen over een regering worden besproken. 

Na een “diepgaand en respectvol overleg” hebben de partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open VLD) en Georges-Louis Bouchez (MR) beslist om verder te gaan met de vorming van een nieuwe federale regering. De drie voorzitters zullen morgen naar Nieuwpoort gaan, bij SP.A-voorzitter Conner Rousseau, om er te praten over zijn nota. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Het crisisoverleg bij Egbert Lachaert thuis was nodig nadat het gisteren botste tussen Coens en Bouchez over een stemming van een nieuwe abortuswet in het parlement.

De voorzitters, die ook wel eens de “drie koningen” worden genoemd, zullen tijdens hun gesprekken nu focussen op “het maken van een volwaardige federale regering” en “economisch relancebeleid” na de coronacrisis.

Ethische dossiers zoals abortus zullen niet meer in het parlement worden besproken, maar tijdens de onderhandelingen over een regeerakkoord, stellen de drie. "Om discussies rond stemmingen in het parlement te vermijden, hebben alle partijen er belang bij dat er zo snel mogelijk een regering komt, die stabiliteit biedt voor ons land en de instellingen", klinkt het in hun mededeling. 

Bouchez reageert

Georges-Louis Bouchez ventileerde vanmiddag - alweer - op Twitter zijn visie op de feiten. Daaruit blijkt dat het abortusdossier toch niet van de baan is. De voorzitter van MR houdt vol dat het parlement zijn werk blijft doen, terwijl er geen regering is.  

"Als de tekst  terugkomt voor er een regeerakkoord is,  zal hetzelfde debat spelen en zullen de verschillen tussen de partijen niet verdwenen zijn", zegt Bouchez in een reactie aan VRT NWS.  "Zolang er geen akkoord is over alles, is er over niets een akkoord." Bouchez zegt dus de facto krek hetzelfde als gisteren.

Bekijk hier de analyse van Wetstraatjournalist Bart Verhulst in "Het Journaal"  en lees voort onder de video:

Video player inladen...

"Saving Arizona"

Voor het verdict viel, postte Lachaert al een foto met het opschrift "Saving Arizona" op Instagram. Daarmee verwijst Lachaert naar de zogenoemde Arizona-coalitie die de drie proberen te vormen: de regeringspartijen (Open VLD, MR en CD&V), aangevuld met N-VA, CDH en SP.A.

In de entourage van Lachaert is te horen dat hij bemiddeld zou hebben en de twee andere "koningen" nu weer heeft samengebracht om deze coalitie in de steigers te krijgen. 

Niet mee met dit verhaal?

Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) hadden gisteren een aanvaring over de abortuswetgeving. Gisteren werd er in het federaal parlement gestemd over een wetsvoorstel dat de regels rond abortus moet versoepelen: het zou mogelijk zijn om tot 18 weken nog een zwangerschap te onderbreken, tegenover 12 weken nu. Tegelijkertijd zakt de bedenktijd van 6 naar 2 dagen en zou abortus uit de strafwet gehaald worden. 

Een gevoelig thema voor CD&V. Zij zeggen dat ze een akkoord hadden om pas over het thema te stemmen na het zomerreces (door het naar een commissie te sturen), zodat er bij de regeringsgesprekken over kon worden onderhandeld.

Maar gisterenmiddag liet Georges-Louis Bouchez weten dat zijn parlementsleden vrij zijn om te stemmen zoals ze willen, waardoor de versoepeling wel kon doorgaan. Er is namelijk zo goed als zeker een meerderheid in de Kamer voor de nieuwe abortuswet te vinden, en CD&V zou dus het onderspit delven bij zo'n stemming.

De houding van de MR-voorzitter was woordbreuk volgens Coens, die dreigde om de formatie stil te leggen. Uiteindelijk werd er een andere manier gevonden om de definitieve stemming over het wetsvoorstel te vertragen. Er is nu een nieuwe juridische controle gevraagd aan de Raad van State. Maar het vertrouwen tussen twee van de drie gespreksleiders in de formatie blijft ook vandaag verstoord. 

Daarom werd er vanmiddag een crisisberaad bijeengeroepen, samen met Egbert Lachaert van Open VLD. Na dat overleg besluiten de voorzitters dat ze verder gaan met hun gesprekken over een nieuwe regering, en dat ze het abortusthema naar zich toetrekken. 

Dewael

Meteen komt er kritiek op de beslissing van de partijvoorzitters vanuit het parlement. Niet alleen de oppositie is kritisch, maar ook Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) laat van zich horen.

Dewael was er gisteren al niet over te spreken dat de procedure misbruikt wordt om de stemming te vertragen. Om dat ongenoegen te uiten en de procedure te bespoedigen, stuurde hij vandaag een brief naar de Raad van State met de vraag om binnen de 30 dagen een advies te geven. 

Als het advies er sneller komt, zou het nog voor het zomerreces gestemd kunnen worden. Dat begint op 21 juli. "De laatste zitting van de Kamer is op 16 juli", weet Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "Als er dan gestemd zou worden, kan het alsnog een nekslag geven aan de onderhandelingen van de zogenoemde drie koningen"

Oppositie

Fractieleider van Groen Kristof Calvo toont zich op Twitter ook kritisch. "No way" schrijft hij. Volgens Calvo wil men "het parlement aan banden leggen". Groen is een van de partijen die gisteren nog een pleidooi hield om de nieuwe abortuswet wel te stemmen.

PS-Kamerlid Patrick Prévot spreekt van een "vaudeville" (een klucht, red.). Volgens hem is de houding van Coens toneel dat netjes in scène is gezet om abortus op de regeringstafel te krijgen. 

"Sire, er zijn geen liberalen meer", besluit Vlaams PVDA-parlementslid Tom De Meester. 

Meest gelezen