Geliefde eend Boemel wordt na maand opnieuw vrijgelaten in vijver Heist-Goor: "Heel blij dat ze terug is"

Eend Boemel werd vandaag opnieuw vrijgelaten in het parkje van Heist-Goor bij Heist-op-den-Berg. Een maand geleden geraakte de eend gewond, maar vandaag mocht ze weer aan haar vertrouwde parkvijver postvatten. De gemeente plaatste ook een loopplankkje, zodat de eend gemakkelijker op de oever geraakt. Boemel zit al 11 jaar in het park en is geliefd bij de inwoners van Goor. "Het is een hele tamme en lieve eend en ik ben heel blij dat ze terug is", klinkt het bij de buurtbewoners.

Marijke Reenaers vond de eend een maand geleden en belde de politie. "Toen ik hier wandelde met mijn hondje, zag ik dat Boemel vastzat met haar hoofdje tussen één van de wortels van de bomen. Ik dacht eerst dat ze dood was, maar toen ik haar naam riep, begon ze met haar staart te wiebelen. Ik ben naar huis gegaan en heb de politie gebeld. Uiteindelijk is de brandweer gekomen om de eend te bevrijden", vertelt Marijke.

Marijke Reenaers vond de eend toen ze samen met haar hond ging wandelen

Na de reddingsactie van de brandweer werd de eend naar het Vogelopvangcentrum Neteland in Herenthout gebracht. "De eend was niet zwaargewond, maar wel in de war. We hebben ze vooral laten bekomen in het opvangcentrum. We zijn blij dat we het dier hebben kunnen genezen en gezond hebben kunnen afgeven aan de gemeente", zegt Karin Wouters, vrijwilliger bij VOC Neteland. 

Loopplankje

Een voorwaarde voor de terugkeer van Boemel was een loopplankje op het eiland in de vijver. "Boemel is met haar 11 jaar een oude eend. Zij geraakt niet meer zo gemakkelijk op de oever van het eilandje, waar haar nest is. Om ervoor te zorgen dat Boemel niet nog eens vast komt te zitten, hebben we een loopplankje geplaatst", zegt schepen van dierenwelzijn Katleen Vantyghem (N-VA).

Het loopplankje was een voorwaarde voor de vrijlating van de eend 

Karin Wouters

VOC Neteland wil de eend in de toekomst nog beter helpen. "Het is de bedoeling dat er een tweede loopplank komt bij het voedergedeelte, zodat Boemel samen met de andere eenden kan eten", zegt Karin.

Blije buren

De eend is een echt fenomeen in Heist-Goor en de buren zijn dan ook tevreden dat hun geliefde eend terug in de vijver zit. "Boemel leeft hier al heel lang. Ze valt op, omdat ze tegenover de andere eenden heel groot en mooi wit is. Ik wandel hier heel vaak en ben blij dat Boemel terug is.  Hopelijk gebruikt ze nu de loopplank", lachen ze.

Eend Boemel op haar loopplank

Meest gelezen