Nicolas Maeterlinck

Lokale besturen doen oproep aan bezoekers van woonzorgcentra: "Blijf mondmasker dragen"

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vraagt dat al wie op bezoek gaat in een woonzorgcentrum, zich houdt aan de veiligheidsregels, en dus een mondmasker draagt en zijn handen ontsmet. Dat is nog steeds nodig om het virus buiten te houden en een tweede golf te vermijden. “De meeste mensen houden zich gelukkig nog aan de veiligheidsregels, maar zeker als het warm is, moeten medewerkers soms ingrijpen”, zegt Nathalie Debast van de VVSG. 

Een verplichting willen de lokale besturen niet invoeren, maar ze zijn wel stellig. “Als de bewoners én de medewerkers én de bezoekers zich aan de voorschriften houden, denken we dat we een tweede golf kunnen vermijden”, zegt Nathalie Debast van de VVSG. 

“De besmettingscijfers zijn nu beter, maar het virus is niet weg”, waarschuwt Debast. "Medewerkers willen de bewoners beschermen en rekenen daarvoor op die bewoners, hun familie en vrienden”, zegt ook de voorzitter van de VVSG Wim Dries, die tegelijk burgemeester is van Genk.

Door de versoepelingen van de maatregelen zuchten mensen soms als we hen vragen toch het mondmasker te dragen, zeker als het warm is

Ann Herpels, directeur van WZC De Meers in Waregem

Woonzorgcentra informeren iedereen dan ook herhaaldelijk en zichtbaar over de maatregelen. "Als iedereen mee aan dezelfde kar trekt en beseft hoe belangrijk het is een mondmasker te dragen en de hygiënemaatregelen na te leven, dan zorgt dit voor rust in het woonzorgcentrum. Door de versoepelingen van de maatregelen zuchten mensen soms als we hen vragen toch het mondmasker te dragen, zeker als het warm is", zegt Ann Herpels, directeur van WZC De Meers in Waregem.

De VVSG wijst erop dat het in de woonzorgcentra nog steeds alle hens aan dek is. Het virus is niet uit het land of "overwonnen", elk onbeschermd contact houdt altijd risico’s in. "Medewerkers en bewoners van woonzorgcentra hebben een ongezien zware periode achter de rug, en het virus bedreigt ons nog steeds. Ook de vraag naar voldoende beschermingsmateriaal en personeel blijft spelen. Het helpt enorm als bezoekers uit zichzelf de elementaire veiligheidsregels volgen", zegt VVSG-vicevoorzitter Fons Duchateau.

 

Meest gelezen