archieffoto Welkom Wolf

Wolf bijt al voor tweede keer schaap dood bij dezelfde eigenaar in Oudsbergen: "Eigen schuld dikke bult"

In Meeuwen (Oudsbergen) is afgelopen nacht opnieuw een schaap doodgebeten door een wolf. Dat gebeurde tien dagen geleden ook al eens bij diezelfde eigenaar. De man had zijn weide moeten afschermen, vindt natuurorganisatie Welkom Wolf. 

“Eigen schuld, dikke bult”, vindt Jan Loos van Welkom Wolf. “Die man had na de vorige aanval van de wolf wel tijd om een bord in zijn weide te zetten met daarom ‘dit is het werk van de wolf’, maar heeft niets gedaan om zijn andere schapen te beschermen. Echt onverantwoord.“

Hier moet Vlaamse belastingbetaler niet voor opdraaien

Jan Loos

Welkom Wolf pleit nu voor een snelle afbouw van schadevergoedingen voor dieren die gedood zijn door de wolf. “Als je al 2,5 jaar weet dat je weide in het territorium van een wolf ligt, dan heb je tijd genoeg gehad om je weide uit te rusten met een degelijke omheining met schrikdraad”, gaat Loos verder. “Daar hoeft de Vlaamse belastingbetaler niet voor op de draaien. Dat geld kan beter besteed worden aan subsidies voor preventieve maatregelen of voor het vergoeden van schadegevallen door rondtrekkende wolven.”

"Die afbouw van de schadevergoedingen zal op korte termijn ingevoerd worden", laat Andy Pieters, de woordvoerder van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) weten. "Wie binnen het risicogebied in de komende twee jaar geen preventieve maatregelen neemt, verliest het recht op een schadecompensatie door de Vlaamse overheid bij een aanval door wolven op hun vee. Zij die wel preventieve maatregelen nemen, kunnen blijven rekenen op de schadevergoeding.  Eigenaars van vee kunnen trouwens subsidies krijgen voor degelijke omheiningen met schrikdraad. "

Meest gelezen