Ook Jeff Hoeyberghs en co moeten coronamaatregelen respecteren van rechter: "Argumentatie is intellectuele armoede"

De Brusselse kortgedingrechter is ongemeen hard voor plastisch chirurg Jozef 'Jeff' Hoeyberghs en de andere Belgen die naar de rechter trokken tegen de coronamaatregelen. Hij verklaarde hun vordering onontvankelijk. "De intellectuele armoede van deze argumentatie is verbijsterend", zo staat te lezen in het vonnis.

Niet op een bankje zitten in het park, geen niet-essentiële verplaatsingen, geen vrienden zien, ... De coronamaatregelen vielen allesbehalve in goede aarde bij Hoeyberghs en enkele andere Belgen.  In totaal is er sprake van 196 partijen. Ze trokken samen naar de Brusselse kortgedingrechter, om voor hen de stopzetting te vragen van die maatregelen.

Maar de groep ving bot. In het vonnis is de kortgedingrechter ongemeen hard voor de aangehaalde argumenten.  Volgens de rechter zijn er verschillende problemen met de vordering. Hoeyberghs en co vragen enkel voor hén de stopzetting van de maatregel. Dat is een schending van de gelijkheid van alle Belgen, zegt de rechter. En bovendien, als ze dit wel voor iedereen zouden vragen, dan moeten ze bij de Raad van State zijn, staat in het vonnis. Maar daarnaast haalt de rechtbank ook de scheiding der machten aan. "De Belgische Staat stelt terecht dat de rechterlijke Macht zich niet kan mengen in de bevoegdheden van de uitvoerende Macht", klinkt het. "De rechter in kort geding mag zich niet in de plaats stellen van het bestuur."

De zetel heeft meer vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek dan in de complottheorieën van eisers

Vonnis Brusselse kortgedingrechter

Daarnaast valt de rechtbank niet achterover van de argumentatie. "Eisers durven te beweren dat de bestreden maatregelen niet noodzakelijk, doeltreffend of proportioneel zouden zijn, daar de Covid19-aandoening veel minder erg zou zijn dan pakweg de Spaanse griep en daar de maximale capaciteit van de intensieve zorgen nooit bereikt zou zijn", schrijft de rechter in het vonnis. "De intellectuele armoede van deze argumentatie is verbijsterend", is het besluit.

"Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het precies dankzij de genomen maatregelen is, dat in België tussen de 80.000 en 200.000 en meer bepaald ongeveer 120.000 overlijdens ten gevolge van Covid19 vermeden zijn. Het is ook dankzij deze maatregelen dat de maximale capaciteit van de intensieve zorgen nooit bereikt is. Daaruit afleiden dat de aandoening minder gevaarlijk zou zijn dan beweerd, en dat de genomen maatregelen overbodig waren, getuigt van een ontstellend gebrek aan logisch redeneervermogen. De zetel heeft meer vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek dan in de complottheorieën van eisers."

Meest gelezen