Vanmiddag eerste "vakantiegolf" op de wegen. Zaterdag 18 juli wordt de eerste “rode dag” naar het zuiden

Na de rust van de lockdown zijn de files op de weg helaas weer helemaal terug. Waar moet je in eigen land en op de wegen naar het zuiden rekening mee houden als je in de volgende weken met de auto op vakantie gaat? VRT NWS biedt een kleine vooruitblik.

analyse
Hajo Beeckman
Hajo Beeckman is verkeersexpert bij VRT NWS.

Wie deze week met de auto of vrachtwagen de weg op moest, heeft het aan den lijve ondervonden: na de coronaluwte zijn de files helemaal terug, vooral tijdens de middag en in de avondspits. Tijdens de lockdown daalde het aantal kilometers dat auto’s gemiddeld aflegden met 65 procent in vergelijking met de periode voor corona, dat van vrachtwagens met 20 procent. Door de opeenvolgende versoepelingen van de coronamaatregelen liep dat percentage vorige week al terug tot respectievelijk 5 en 3 procent. We rijden dus weer bijna even vaak met de auto als voor corona.

Op vakantie met de auto: wat zijn in juli de drukste periodes op de Belgische wegen?

Nu de zomervakantie begonnen is, zal de filedruk in België wellicht niet meer verder stijgen maar tijdens de eerste helft van juli zullen de files op onze wegen toch nog behoorlijk lang zijn. Dat komt omdat door corona minder mensen met het vliegtuig op reis gaan en meer toeristen voor de auto, mobilhome of caravan kiezen. Anderzijds is de groep die helemaal niet op vakantie gaat groter dan in de afgelopen jaren. Het is dus moeilijk om te voorspellen hoeveel files de vakantieuittocht zal opleveren.

De drukte in eigen land zal in elk geval bepaald worden door de start van het bouwverlof maar ook door de schoolvakanties in Nederland en Duitsland. Veel Nederlanders gebruiken onze snelwegen wanneer ze naar het zuiden rijden. De wegen rond Antwerpen zijn dan weer een draaischijf voor Duitse toeristen op weg naar de Belgische kust of Zeeland.

Oliver Rossi // Getty

Dit weekend start het bouwverlof in Brussel-Halle-Vilvoorde. In het noorden van Nederland en in de Duitse Länder Rijnland-Palts en Saarland begint de zomervakantie. Dat zal vanmiddag en vanavond stevige files op de wegen rond Antwerpen en Brussel veroorzaken.

Morgen, zaterdag 4 juli, starten grote werkzaamheden op de E19 tussen Kontich en Mechelen. Die duren tot 15 juli. Het verkeer moet dan in beide richtingen over twee smalle rijstroken. Er zijn ook werven op de E313 in Antwerpen en op de E17 in Zwijndrecht, die nu al veel hinder opleveren. Omdat volgende week nog veel mensen aan het werk zijn, komen er voor automobilisten rond Antwerpen en op de E19 bij Mechelen nog lastige dagen aan. 

Omdat volgende week nog veel mensen aan het werk zijn, komen er voor automobilisten rond Antwerpen en op de E19 bij Mechelen nog lastige dagen aan

In het weekend van 11 juli begint in bijna heel Vlaanderen het bouwverlof, en het zuiden van Nederland vertrekt op vakantie. Dat kan op vrijdagmiddag 10 juli vooral topdrukte opleveren op de wegen rond Antwerpen.

Een laatste druktegolf wordt verwacht op donderdag 16 en vrijdag 17 juli. Dan start in Midden-Nederland de schoolvakantie en in het noorden het bouwverlof. De files rond Antwerpen zullen dan wel minder lang zijn omdat alle rijstroken op de E19 en de E313 weer open zijn. Vanaf 20 juli komen we in rustiger vaarwater terecht. De week van de nationale feestdag is doorgaans een kalme periode op de weg.

Frankrijk: het weekend van 18 juli wordt ronduit lastig

Hoeveel files er op de wegen naar het zuiden zullen staan, is in deze bizarre coronatijd moeilijk te voorspellen. Organisaties zoals VAB wagen zich niet aan exacte prognoses. Toch wijst er alles op dat vooral de Franse snelwegen tijdens het weekend van 18 juli propvol zullen zitten. Daar zijn een aantal redenen voor, zegt Joni Junes van VAB.

Uit een ledenenquête die VAB een paar weken geleden afnam, blijkt dat vooral gezinnen met kinderen al in juli op autovakantie naar het zuiden willen. De Nederlandse ANWB ziet eenzelfde trend. De enquête leerde ook dat 37 procent van de Vlamingen die een buitenlandse reis plannen voor september zouden kiezen. Het vooruitzicht van een mogelijke tweede coronagolf in de herfst zal een deel van die groep nu echter toch aanzetten om al in juli of augustus op vakantie te vertrekken, zo vermoedt Joni Junes.

De Fransen zelf zakken doorgaans pas na de nationale feestdag van 14 juli af naar hun vakantiebestemming. Dat kan samen met de Belgische en Nederlandse toeristen op vrijdag 17 juli (rond Parijs) en op zaterdag 18 juli (in het hele land) honderden kilometers file opleveren.

Stormloop op huurwagens

En er is meer aan de hand. Ook de Fransen zullen voor autovakanties kiezen, vooral in eigen land. De inwoners van de grote steden – die vaak geen eigen wagen hebben – ruilen een vliegvakantie in voor een trip met een huurwagen. 

Bij de grote verhuurbedrijven kunnen ze de reservaties nauwelijks bijhouden

Bij de grote verhuurbedrijven kunnen ze de reservaties nauwelijks bijhouden. De stormloop is dermate groot dat VAB zich zorgen maakt. Immers, leden die in Frankrijk door autopech stranden, worden door de organisatie soms verder geholpen met een lokale huurwagen. De vraag is echter of die nog voldoende beschikbaar zullen zijn.

Minder vignetten voor Zwitserland, Oostenrijk en Italië, meer voor Duitsland.

Leden van pechverhelpingsorganisaties kopen voor vertrek vaak in eigen land autowegen- of milieuvignetten voor andere landen aan. Een opvallende trend dit jaar is dat mensen minder vignetten voor Zwitserland, Oostenrijk en Italië kopen en net méér voor Duitsland. Dat kan erop wijzen dat sommige Vlamingen die met de auto op vakantie gaan het niet te ver willen zoeken. Het vooruitzicht van een strandvakantie in Italië met mondkapje – in veel Italiaanse regio’s vooralsnog een verplichting – is niet zo aantrekkelijk. Of dat dan voor minder drukte aan de Alpenpassen of op de Italiaanse snelwegen zal zorgen? Niemand kan het zeggen.

Meest gelezen