INBO

Voor het eerst in 10 jaar: zeldzame boommarter gespot in Heverleebos

In Heverleebos, Leuven, is er voor het eerst in tien jaar tijd opnieuw een zeldzame boommarter gespot. Volgens het Instituut voor Natuur en Bos bewijst de aanwezigheid van de boommarter dat de bossen in onze regio alles hebben om er opnieuw middelgrote roofdieren te laten wonen.

"Het is al 10 jaar geleden dat er nog een boommarter werd ontdekt in Heverleebos en dat is bijzonder", zegt Koen van Den Berge van het Instituut voor Natuur en Bos. "De boommarter is in Vlaanderen een zeldzame verschijning. Het dier heeft nood aan een gebied met een hoge natuurwaarde. Het volgt een kieskeurig en veelzijdig dieet en verblijft liefst in grote bossen met een gevarieerd aanbod aan voedsel. De afgelopen jaren werd het dier voor het eerst sinds 20 jaar terug waargenomen in het Zoniënwoud." 

Kleinere roofdieren duiken meer op in onze regio, het is begonnen met de terugkeer van de vos , de otter, wolven en nu de boommarter

Koen Van Den Berge, Instituut voor Natuur en Bos

Het dier werd toevallig gefilmd  door camera's die in het bos hangen om de everzwijnenpopulatie in beeld te brengen. Volgens Natuur en Bos bewijst de aanwezigheid van de marter de trend dat er de laatste jaren meer en meer middelgrote roofdieren in onze regio opduiken. "Het is allemaal begonnen met de vossen, daarna is de steenmarter gevolgd en ondertussen hebben we hier en daar ook weer een otter en zelfs wolven" zegt Van Den Berge. "In datzelfde verhaal past nu ook de boommarter. Vroeger werden die dieren als zeer schadelijk beschouwd en werden heel hardnekkig bestreden. Maar nu zijn al die diersoorten beschermd en kunnen ze daardoor terugkeren." 

Of de boommarter het enige exemplaar in Heverleebos is, is nog niet duidelijk. Het zou kunnen dat hij daar met een hele familie zit. Maar dat moet nu nog verder onderzocht worden. 

Meest gelezen