Oranje reisadvies voor Spanje na lockdown in Catalonië, vliegtuigpassagiers moeten document invullen

Reizigers die naar ons land met het vliegtuig terugkeren uit de Spaanse regio Catalonië, moeten een speciaal document invullen waarin ze onder meer hun contacten aangeven. In de regio is een piek in het aantal coronabesmettingen vastgesteld, meer bepaald in het district El Segrià, dat opnieuw in lockdown is geplaatst. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) roept Belgen die uit het gebied terugkeren op om zich te laten testen en thuis te blijven. "Iedereen moet zelf beslissen of reizen verantwoord is." Het reisadvies voor Spanje gaat naar code oranje.

Bent u op reis in het district El Segrià, bent u pas teruggekeerd of kent u iemand die er verblijft of pas is teruggekeerd? Laat het ons weten via nieuws@vrt.be, graag samen met uw gsm-nummer.

In het district El Segrià in de provincie Lérida in de Spaanse regio Catalonië moeten meer dan 200.000 inwoners opnieuw in lockdown. De voorbije week waren er daar opeens een pak meer besmettingen. Om die nieuwe piek in te dammen wordt de toegang tot de regio beperkt, samenscholingen van meer dan tien mensen zijn verboden en bezoek aan woonzorgcentra wordt opgeschort. Binnen de regio mogen inwoners hun woning wel nog verlaten. Ook winkels en restaurants blijven open. Maar niemand mag het gebied binnen of buiten. Let wel: de stad Barcelona ligt niet in de regio die nu opnieuw in lockdown moet.

El Segrià is het district in blauwgroen, in het westen van Catalonië tegen de grens met Aragon.

Maar dé vraag dringt zich nu wel op: wat met Belgen die daar de afgelopen tijd op vakantie geweest zijn? Viroloog Marc Van Ranst pleit alvast voor een quarantaine voor landgenoten die terugkeren. Dat heeft hij laten verstaan op Twitter. 

Van Ranst benadrukt dat we heel waakzaam moeten zijn, om een scenario zoals dat in maart (toen de skiërs terugkeerden uit het noorden van Italië en zo het virus meebrachten naar ons land) te vermijden. "We kunnen de vergelijking eigenlijk niet maken, want toen wisten we niet dat er daar positieve gevallen waren. Eigenlijk is dit erger." Hij herhaalt nog eens dat hij het eigenlijk te vroeg vindt om op vakantie te gaan.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"We moeten in kaart brengen hoeveel mensen daar zijn, en hoeveel mensen er teruggekeerd zijn", zegt Van Ranst aan VRT NWS. "Dit is een landbouwregio waar 200.000 mensen wonen. Vorige week zijn er daar 350 besmettingen vastgesteld, dat is 35 keer hoger dan we nu in België zien. Dat is dus een duidelijke uitbraak."

"De meeste besmettingen zijn daar op 4 fruitbedrijven, maar ook in een jeugdherberg en in een woonzorgcentrum zijn er besmettingen vastgesteld."

We moeten in kaart brengen hoeveel mensen daar zijn, en hoeveel er teruggekeerd zijn

Marc Van Ranst - viroloog

En dus pleit Van Ranst voor een quarantaine voor terugkeerders: "Mochten er toeristen zijn teruggekeerd, dan moeten die extra waakzaam zijn en misschien wel in quarantaine moeten." Van Ranst benadrukt wel dat het de overheid is die beslist of toeristen in quarantaine moeten of niet.

De Block: "Laat u testen bij uw huisarts"

Vliegtuigpassagiers die uit Catalonië terugkeren naar ons land, moeten nu in elk geval een speciaal document invullen waarin ze onder meer aangeven waar ze geweest zijn en met wie ze contact hadden. Minister van Volksgezondheid De Block roept terugkeerders uit de getroffen streek in Catalonië op om zich bij thuiskomst te laten testen en thuis te blijven.

"Wie met het vliegtuig terugkeert, zal op de luchthaven mensen van Saniport aan de gate zien die dat advies zullen geven. Ook mensen die met de wagen terugkeren, kunnen bij de huisarts een test vragen", vertelt de minister aan VRT NWS. "Tot ze de uitslag van die test hebben, moeten ze contact met anderen vermijden en binnenblijven. Dat is echt essentieel. 

Voor alle duidelijkheid: het gaat om een uitdrukkelijke oproep van De Block. "Momenteel is er geen wettelijke basis om een quarantaine verplicht op te leggen", zegt ze. "We moeten toch zien dat we hier niet weer gevaar lopen. Ik wil er toch op drukken dat er een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is."

Bekijk hier de toelichting van minister Maggie De Block (Open VLD) in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"In de getroffen regio in Catalonië heeft het virus veel zuurstof gekregen. Het is erg gevaarlijk om het hier weer binnen te brengen. Wie positief test, is besmettelijk en moet de gewone regels van quarantaine volgen."

Ook het reisadvies is intussen aangepast. "Op 4 juli besloot de Catalaanse regering het district El Segrià (provincie Lérida) in quarantaine te plaatsen", staat daar nu. "Tot nader order is het niet mogelijk dit gebied binnen te komen of te verlaten."

Zijn we niet te snel gegaan door reizen weer toe te laten? "Iedereen moet beseffen dat de situatie waar zij of hij naartoe reist elk moment kan veranderen", zegt De Block nog in "Het Journaal". "Als mensen willen vertrekken, moeten ze zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Is het veilig genoeg? Dat moeten ze voor zichzelf uitmaken."

André Vermeulen: "Al weken voor gevaar gewaarschuwd"

VRT-journalist André Vermeulen is aan de rand van het gebied in Spanje dat weer in lockdown is. Volgens hem was er al weken voor gewaarschuwd dat de situatie in de regio potentieel gevaarlijk kan zijn. "Er zijn hier de voorbije week in het zuidwesten van Catalonië 400 nieuwe besmettingen vastgesteld, vooral bij seizoensarbeiders in de fruitpluk. Zij wonen dikwijls in miserabele, onhygiënische omstandigheden, vaak met te veel mensen samen in kleine ruimtes, sommigen overnachten zelfs in groepjes onder de blote hemel. Er was al weken voor gewaarschuwd dat dit gevaarlijk kon zijn, in deze corona-tijden."

38 steden en gemeenten zijn er nu sinds vanmiddag afgesneden van de buitenwereld. "De 210.000 mensen die hier wonen mogen zich wel nog vrij verplaatsen in de afgesloten regio, maar dat wordt sterk afgeraden", aldus Vermeulen. "Bijeenkomsten van meer dan 10 personen zijn opnieuw verboden en bejaarden in rustoorden mogen ook geen bezoek meer ontvangen." 

Bekijk hier de toelichting door André Vermeulen in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen